Afbeelding
Foto:

ABBA is terug!

Het is alweer bijna November en een nieuwe levensjaar staat bij mij dan voor de deur. Er is zelfs al een cadeau onderweg. De popgroep ABBA brengt namelijk een nieuwe album uit. 

Een paar jaar voor mijn geboorte kondigden ze een pauze aan, die tot nu voortduurde. Maar al is ABBA voor mijn tijd, hun grootste hits die via radio, televisie te horen waren, klonken tijdloos. En dan waren er nog veel muziekgroepen die ze graag nadeden. Waterloo staat nog steeds bekend als één van de beste songfestival optredens. 

De mensen die er niet van houden zeggen al snel Ah Bah. Maar toch kunnen veel muziekliefhebbers niet ontkennen dat ze bijzonder zijn. Wie had gedacht dat de muziek van deze vier mensen uit Zweden zo’n succes kon worden? Sterker nog, wie heeft er ooit aan kunnen twijfelen? Toch begreep ik vanuit een documentaire dat muzikanten uit Zweden indertijd niet serieus werden genomen. ABBA had iets aparts. 

Al zeggen nog wel eens mensen AH Bah. Toch kunnen ze het succes van deze vier muzikanten die bijna alle nummers zelf componeerden, niet ontkennen.Ik ben vroeger jaren fan geweest en ik was zelfs lid van de officiële fanclub. Nog regelmatig kan ik genieten van hun muziek. Net zoals van de films Mamma Mia!  Ik kan al niet stilzitten met een swingend nummer, dan is het ook niet zo wonderlijk dat mijn favoriete nummer DancingQueen is. 

Jaren gingen voorbij en ineens kondigden ABBA een terugkeer aan. Iets waarvan ik niet meteen enthousiast werd. Ze zeiden zelf dat we ze moesten herinneren zoals ze waren. Deze talentvolle mensen die alweer de zeventig gepasseerd zijn, brengen een album uit, waarvan een paar nummers nu al hartelijk worden ontvangen. Hoezo ABBA is weer terug? Volgens mij zijn ze nooit verdwenen en zullen ze dat niet doen. Met hun eigen geluid en muziek wordt je steeds betoverd. De eerste klanken laten je al horen wie ze zijn. Niet gedacht dat ik dit nog zou mogen meemaken.

Martine van Deventer,
Autisme ervaringsdeskundige