De Voorschotense ondernemers hopen de komende jaren veel punten uit hun Economische Agenda 2022-2026 terug te zien in het beleid van de gemeente. (Foto: PR)
De Voorschotense ondernemers hopen de komende jaren veel punten uit hun Economische Agenda 2022-2026 terug te zien in het beleid van de gemeente. (Foto: PR) Foto:

EPV Economische Agenda 2022-2026 is uit

Net als vier jaar geleden heeft het Economisch Platform Voorschoten (EPV) waarin Ondernemersvereniging Voorschoten (OVV) samenwerkt met de winkeliersverenigingen, horeca en marktkooplieden een Economische Agenda uitgebracht, waarin de tien belangrijkste wensen ten aanzien van de ontwikkeling van de lokale economie in de komende gemeenteraadsperiode zijn verwoord. De agenda is aangeboden aan de politieke partijen, die willen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart 2022 ter inspiratie voor hun verkiezingsprogramma's.

Nadat deze programma's bekend zijn, zal de OVV bekijken in hoeverre de tien punten daarin terugkomen en daaraan scores verbinden, die zullen worden opgenomen op een scorekaart, waarmee je in één oogopslag kunt zien welke partijen het ondernemersvriendelijkste programma hebben. Als kiezer kunt u daarmee uw voordeel doen bij het bepalen van uw uiteindelijke keuze in het stemhokje.

Wat willen de ondernemers?
Onder de kop ‘Ruimte voor economische ontwikkeling' bepleit het EPV voor meer dynamiek in het dorp, zodat het hier goed leven en werken blijft. Met grote zorg ziet men het woningtekort en de verkeerscongesties steeds verder toenemen en het aantal banen dalen. Daarom bepleit men ook meer nieuwbouw en dan met name in en bij het centrum om het groen te sparen en in een zo duurzaam mogelijke vorm.

Het centrum moet ook aantrekkelijker worden met een gezellige openbare ruimte, nieuwe winkel(formule)s, meer daghoreca en een actieve bestrijding van de winkelleegstand. De bedrijventerreinen moeten in stand gehouden worden en intensiever gebruikt. Groeimogelijkheden ziet men vooral in zorg en welzijn, toerisme en recreatie en de zakelijke dienstverlening. De gemeente moet dan ook wel meewerken om de kansen te verzilveren door goede voorwaarden te scheppen en aanvragen snel en adequaat af te handelen. 

Wat de verkeerscongestie betreft, zien de ondernemers reikhalzend uit naar de ingebruikname van de RijnlandRoute en zijn ze sterk tegen de afwaardering van de N44, die door sommigen in Wassenaar wordt bepleit. En een centraal logistiek los- en laadpunt in of bij het dorpscentrum zien ze ook wel zitten. 

De ondernemers willen graag fors bijdragen aan de verduurzaming van de Voorschotense samenleving onder regie van de gemeente. En mede daarvoor het overleg tussen de gemeente en de ondernemers, dat dit jaar in een nieuw jasje werd gestoken, verder verbeteren.

Wel verwacht men nog een forse kostenpost door de ontbinding van de samenwerking met Wassenaar en is men bevreesd voor leegloop en/of onderbezetting van het gemeentelijke ambtenarenapparaat. Men doet dan ook een oproep aan de gemeenteraad en B&W om de gemeente meer als een bedrijf te gaan leiden. Het volledige rapport vindt u op www.ondernemersverenigingvoorschoten.nl onder de button Economische Agenda.

En verder?
Op maandagavond 7 maart wil de OVV in samenwerking met de Voorschotense Krant en Sleutelstad TV een lijsttrekkersdebat organiseren, waarin men uiteraard ook de Economische Agenda uitgebreid aan de orde wil laten komen.

Ook hoopt men na de verkiezingen veel van de punten terug te vinden in het dan te sluiten coalitieakkoord. Maar meer nog wenst men dat in de beleidsuitvoering in de komende jaren stappen in de aangegeven richtingen worden gezet. Want veel van de wensen van vier jaar geleden werden keurig in de verkiezingsprogramma's en het coalitieakkoord van 2018 opgenomen, maar in werkelijkheid nooit uitgevoerd. De grootste wens is dan ook dat de komende jaren zaken wel en voortvarend worden aangepakt en niet in plannenmakerij blijven steken.