Ben van der Hoff schrijft maandelijks over voeding en gezondheid. Foto: VSK
Ben van der Hoff schrijft maandelijks over voeding en gezondheid. Foto: VSK Foto:

Medicinale kracht voeding lijkt op de werking van medicijnen

Het bewijs is geleverd: Medicinale kracht van voeding lijkt op de werking van medicijnen. Voedingsstoffen kunnen verrassend een vergelijkbare werking hebben als medicijnen. Dat concluderen farmacologen van de Universiteit Utrecht in het wetenschappelijk onderzoek: Pharmacological modulation of immune responses by nutritional components, oktober 2021.

door: Ben van der Hoff

Voor alternatieve onderzoekers naar de geneeskrachtige werking van voedingsstoffen (vitamines, mineralen, vezels, vetzuren) is dit een doorbraak waar ze jaren op gewacht hebben. Telkens weer waren zij onmachtig de reguliere medische wereld te overtuigen dat specifieke voedingsstoffen uit voeding en vooral voedingssupplementen een directe invloed op de gezondheid hebben en derhalve zouden moeten worden ingezet alvorens te kiezen voor medicijnen met de bijbehorende bijwerkingen. Meer aandacht voor de medicinale werking van voeding kan volgens de onderzoekers helpen om veel gerichter diëten te ontwikkelen die bepaalde aandoeningen tegengaan.

Effect op cellen
De wetenschappers selecteerden ruim 200 onderzoeken en inventariseerden 15 soorten celreceptoren en de voedingsstoffen die daarop aangrijpen. Dat resulteerde in een uitvoerig overzicht van tientallen werkzame voedingsstoffen. Daarbij keken ze vooral naar de manier waarop voedingsstoffen zich kunnen binden aan de receptoren van de cellen om vervolgens reacties van het immuunsysteem te beïnvloeden. Veel medicijnen werken volgens dezelfde route. De cellen reageren daarop door het remmen van een ontstekingsreactie of juist met een allergische reactie. Voedingsstoffen blijken gericht de processen in cellen een positieve kant te kunnen opduwen. Voor het onderzoek waren vooral ontstekingsreacties belangrijk omdat deze een belangrijke rol spelen bij ziektes als kanker, diabetes en hart- en longziekten. Deze groep aandoeningen is verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de sterfgevallen wereldwijd. Vitamines, vezels en onverzadigde vetzuren kunnen ontstekingsreacties dempen.

Voeding
Volgens de onderzoekers kunnen deze inzichten uiteindelijk leiden tot specifieke diëten die bepaalde aandoeningen tegengaan. Onderzoekster farmacoloog dr. Saskia Braber: ”Bij een bepaalde ziekte kun je constateren welke immuunreactie daarbij is betrokken. Vervolgens zoek je uit welke celreceptoren daarvoor verantwoordelijk zijn. Dan kun je nagaan welke voedingsstoffen daarop aangrijpen. Ook de farmacologen accepteerden lange tijd de inzichten uit voedingsonderzoek niet. Zij beschouwden voeding als een onoverzichtelijke brij van stoffen die allemaal een verschillende werking hebben”. Dit baanbrekende onderzoek legt hopelijk de basis voor een andere aanpak van ziekten en aandoeningen.

Note: De aangekondigde column Melk het witte misverstand houdt u tegoed.