Fred Snelderwaard, deelt maandelijks zijn hersenspinsels met de lezers van de Voorschotense Krant.
Fred Snelderwaard, deelt maandelijks zijn hersenspinsels met de lezers van de Voorschotense Krant. Foto:

'Herspenspinsels':
Kansloze besluitvorming

Beste Lezers, deze column is op (zeer) persoonlijke titel. Deze visie is niet gekoppeld aan enige functie die ik heb.

Stelt u eens voor. U bent ondernemer en u moet een besluit nemen over een nieuwe vestiging die het hele bedrijf verder kan helpen. Hoe pakt u dat aan? U kijkt met een open blik naar de opties, kansen, budget, terugverdientijd etc.. U schakelt uw medewerkers en stakeholders in om u te laten adviseren. Toeleveranciers, afnemers, architecten, belanghebbenden, gemeente (..) etc. U laat ze allemaal langskomen en hun visie geven vanuit hun perspectief. Uiteraard houdt u rekening met subjectieve inzichten van anderen en aan de andere kant… die anderen zijn wel degenen met wie u verder moet.

Het blijkt dat bijna alle belanghebbenden de voorkeur hebben voor vestiging A. Er is 1 partij die voor vestiging B wil gaan namelijk de verhuurder van het pand (logisch). De kosten voor vestiging B zijn ook wat onduidelijk, er zijn mogelijk wat “verborgen gebreken”. Nadeel van de voorkeursvestiging A is wel dat deze wat duurder is en wat later opgeleverd kan worden. Maar ja, alle rekensommen zeggen dat het op termijn wel meer oplevert voor het gehele concern.  Wat doet u? U kies voor de oplossing “laten we het maar niet doen”! en ook ”ALS we het doen dan wordt het vestiging B”. U weet wel die vestiging waar bijna niemand de voorkeur voor had. Toch?

Iedere ondernemende persoon gaat mij nu mailen dat ik niet goed bij mijn hoofd ben. Daarnaast gaat iedereen mij vertellen dat het niet bepaald netjes is dat ik al die mensen heb laten langskomen (en laten wachten) om hun advies te vragen over het probleem terwijl ik al van tevoren wist dat ik in ieder geval vestiging A NIET zou gaan kiezen. Er wordt mij verteld dat dit op termijn klanten gaat kosten als ik zo met hun meningen omga. Die arrogante houding zou mijn onderneming wel eens in gevaar kunnen brengen (los van het gebrek aan besluitvorming). En weet u, u heeft gelijk. Logischerwijs zou dit een kansloze ondernemer zijn. Gelukkig zijn politici geen ondernemers en mogen we dit hier meemaken. #bibliotheek #MFA #Kruispuntkerk

Wat een verloren inzet.

Ik wens u een besluitvormige maand,
Fred Snelderwaard ( fred@snelderwaard.nl)