De gemeenteraad heeft de begroting voor 2022 goedgekeurd. De begroting is naar aanleiding van een aantal moties, aangepast. Foto: VSK
De gemeenteraad heeft de begroting voor 2022 goedgekeurd. De begroting is naar aanleiding van een aantal moties, aangepast. Foto: VSK Foto:

Begroting 2022 aangenomen, bibliotheek krijgt er geld bij

Na de tumultueuze raadsvergadering over de MFA (zie pagina 6) had de raad ook de begroting voor de boeg. En er was haast bij want de cijfers moesten op 15 november bij de Provincie binnen zijn. Een meerderheid stemde voor de begroting alleen was tegen. Een overzicht van de amendementen en moties.

De meest opvallende was het besluit dat de bibliotheek meer geld krijgt. Tot en met dit jaar was het subsidiebedrag € 10,91 per inwoner, terwijl dit landelijk € 17,51 is. De tekorten die door de lage subsidie ontstonden werden opgevangen door het verhogen van het abonnement, de boetes bij het te laat terug brengen en verlaging van het budget voor nieuwe boeken. Ook maakten veel medewerkers onbetaalde overuren. De raad besloot unaniem, dat het bedrag per 2022 wordt verhoogd tot € 13,60 per inwoner.

De raad was ook unaniem om € 155.000,- opzij te zetten voor de herinrichting van de rotonde voor het gemeentehuis. Wethouder Spil waarschuwde wel dat dit bedrag niet voldoende zal zijn. Het voorstel om een investeringskrediet van € 1,5 miljoen voor de nieuwbouw van de Fortgensschool toe te zeggen, werd ook unaniem aanvaard.

De motie om voor Voorschotense HBO- en MBO studenten stage- en leerwerkplekken te realiseren in de nieuwe ambtelijk organisatie is unaniem aangenomen. Het doel is dat deze stage aansluit op de studierichting. Daarvoor is voor komend jaar een bedrag van € 50.000,- ter beschikking gesteld. Ook wil de raad dat er werkplekken komen voor schoolverlaters en uitkeringsgerechtigden.

In navolging van een sport coördinator wordt er volgend jaar ook een cultuur coördinator aangesteld. Een meerderheid van de raad was voor, alleen de VVD stemde tegen. Er wordt een bedrag van € 40.000,- voor gereserveerd.

De gemeenteraad besloot ook om € 3 miljoen extra opzij te zetten voor een Culturele accommodatie. De raad gaf aan het college opdracht om in 2022 met een voorstel te komen 'voor de realisatie van een accommodatie voor culturele voorzieningen'.

Een motie van de SP om het eventuele overschot in 2022 voor het sociaal domein te bestemmen, haalde het niet. En ook de motie van Voorschoten Lokaal Sterk om de verhoging van de OZB (9,6 % voor woningen) in 2022 te bevriezen, kreeg geen meerderheid.