Afbeelding
Foto:

Vijf jaar Voorschotense Krant

Oke, het is natuurlijk ‘not done' om over jezelf te schrijven in je eigen krant maar voor deze ene keer dan! Stiekem zijn we namelijk wel een beetje trots: wat begon als een ideetje, bestaat nu vijf jaar! Daarvoor moeten we heel wat mensen bedanken want alleen hadden we dit nooit kunnen bereiken. 

Wij zijn in 2016 echt niet ‘naïef' in dit avontuur gestapt. Wij kennen elkaar al zo'n 20 jaar. Ja, uit de lokale media. Ellen bij Het Witte Weekblad, Marjolein bij de Voorschotense Courant. Na wat uitstapjes zijn we allebei als zzp'er in dienst geweest bij Wegener als eindredacteur van Groot Voorschoten. In 2016 werd de krant verkocht en toen ontstond het idee voor een eigen krant. ‘Waar beginnen jullie aan?’, ‘er is geen ruimte voor nog een krant!, ‘waarom zouden jullie het beter kunnen?’, ‘een krant is zo niet van deze tijd’. Dat kregen we te horen. Zelfverzekerd weerlegden we alle kritiek. ‘Een maandkrant met achtergrondverhalen, dat is er nog niet.’ Maar achter de schermen sloeg de twijfel wel toe. We wisten wat wij wilden, maar wilde de rest van Voorschoten dat ook? Uiteindelijk zijn we gewoon begonnen: we zien wel waar het schip strandt…….. 

In Telstar Uitgeverij vonden we een betrouwbare partner voor de technische kant. Met een drukker, dtp-afdeling en alle nodig technische hulp. Daarna zijn we de krant gaan invullen. Hans Douw voor de sport. Hij vult dit op geheel eigen wijze in. Vorig maand las u zijn 100e bijdrage. Loes de Keuning, eindredacteur van De Omroeper, het allereerste huis aan huis blad in Voorschoten, bladert terug in haar krant. Jane Koopstra beschrijft erfgoed, heel actueel, dat blijkt wel. Columnisten leveren prachtige bijdragen en Pauline Bouvy-Koene zei in 2016 direct ‘ja’ op ons verzoek voor een burgemeesterscolumn. En ook burgemeester Nadine Stemerdink tekent er voor. En zo zijn er nog zo veel meer mensen die allemaal belangrijk zijn. Dank!!

Dan de adverteerders. Daarin waren we wel heel erg groen maar het bleek dat veel ondernemers ons wilden steunen. Ze spraken ons aan: ‘we willen in jullie krant staan!’ Dat heeft ons geweldig geholpen want een krant maken kost echt behoorlijk wat geld. Dat kun je alleen realiseren door veel advertenties. Het woordje ‘dank’ is niet genoeg maar u weet wel wat we bedoelen! 

, we kunnen het zelf amper geloven. Als je de eerste editie vergelijkt met de krant van nu, is er veel veranderd. We hebben ongelofelijk veel geleerd en zijn er met vallen en opstaan doorheen gekomen. Is er ook iets gebleven? Absoluut, ons motto is nog steeds: als je redactie in orde is, worden je advertenties ook goed gelezen. U mag oordelen. Regelmatig vragen we ons af ‘waarom doen we onszelf dit aan?' Maar als de krant er dan weer ligt, als u ons mailt en belt met de mededeling ‘leuke krant weer!', dan weten we: daar doen we het voor! En nu op naar het tweede lustrum. Voor u en met u! Dus ook u als lezer: dank!

Op de voorpagina een impressie van de Sinterklaasintocht afgelopen zaterdag van Nelleke de Vries. De volgende editie verschijnt voor de feestdagen op 17 december, tot dan!

Ellen en Marjolein