Vooralsnog geen besluit over een MFA in de bibliotheek. Foto: VSK
Vooralsnog geen besluit over een MFA in de bibliotheek. Foto: VSK Foto:

Teleurstelling en opluchting over uitstellen besluit MFA

En weer is het besluit over een Multifunctionele Accommodatie uitgesteld. De raad besloot half november om pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 verder te praten. Een teleurstelling voor vrijwel alle betrokkenen maar een deel is blij want het burgerinitiatief dat een MFA in Het Kruispunt wilde, is niet van tafel. 

Even terug in de tijd. Zo’n 15 jaar geleden kwam toenmalig burgemeester Jeroen Staatsen al met het voorstel voor een Huis van Voorschoten, een pand waar alle culturele organisaties onderdak zouden vinden. Het bleek te duur net als vele andere plannen, 14 in totaal. Toen Voorschoten in 2017 onder provinciaal toezicht kwam, moest er een herstelplan komen. Besloten werd een deel van het gemeentelijk vastgoed te verkopen, onder andere het Cultureel Centrum aan de Marijkelaan. Het filmtheater en de bibliotheek vonden samen een oplossing. Het pand aan de Wijngaardenlaan moet sowieso opgeknapt worden, waarom niet gelijk een filmtheater realiseren? Inmiddels liggen er volledig uitgewerkte plannen. De kosten voor het project bedragen € 4,5 miljoen terwijl de exploitatie ook nog eens drie ton per jaar gaan kosten. 

Eerder dit jaar ging die raad met het plan akkoord maar afgelopen zomer kwam een burgerinitiatief die de MFA in Het Kruispunt wilde vestigen het zou bijdragen aan het centrum. Er kwam een volledig en financieel onderbouwd plan. Groot probleem was dat de kerk, een gemeentelijk monument, gesloopt moest worden. De raad besloot om de twee plannen te laten vergelijken en de conclusie was dat een MFA in de bibliotheek op dit moment het meest haalbaar is, ook financieel. 

Na een vier uur durende raadsvergadering bleek een meerderheid het amendement van coalitiepartner VVD om het besluit uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen, te steunen. Het leidde bijna tot de val van de coalitie. GroenLinks en D66 spraken hun teleurstelling uit over de houding van de VVD-partner. ‘Wat is de handtekening van een coalitieakkoord nog waard?, vroeg Albert Deuzeman van GroenLinks zich af. Uiteindelijk nam wethouder Cramwinckel het besluit om door te gaan. 'Het dubbeltje is de goede kant opgevallen', vond hij. Ook VVD-wethouder Paul de Bruijn gaf later aan dat er geen breuk was in de coalitie. 'Het vertrouwen is er nog steeds.' Wel werd een motie van D66, GroenLinks en SP om de kerk niet te slopen in dezelfde vergadering door een meerderheid aangenomen. 

'Het ging ons vooral om de kosten', reageert VVD-fractievoorzitter Katrien van Meenen. 'Die waren stukken hoger dan verwacht terwijl we als gemeente nog heel wat investeringen voor de boeg hebben. Onder andere het gemeentehuis en drie scholen. Gelukkig vond een meerderheid van de raad het ook een goed plan om eerst een overzicht van investeringen te maken. Overigens is Het Kruispunt op dit moment niet realistisch omdat deze oplossing nog duurder is dan de bibliotheek, wat wij al te duur vinden.'

'Enorm teleurgesteld', zegt Mariska Koning-Roozendaal, directeur van de bibliotheek. 'Er is wéér geen besluit genomen maar aan de andere kant is het ook geen 'nee' tegen onze plannen, we hebben nog hoop. We hebben er veel tijd in gestoken en de plannen liggen klaar. Mocht er een akkoord komen, kunnen wij direct aan de slag.'

Willem Snoeker van het burgerinitiatief reageert,  'een ongewenste ontwikkeling is nu gestopt maar er zijn nog kansen voor de toekomst. Gelukkig heeft men zich op het laatste moment gerealiseerd dat er meer mogelijkheden zijn op de locatie Kruispuntkerk. Een combinatie van woningbouw en een openbare functie met meerdere balies van bijvoorbeeld gemeente, politie en zorg als ook met daadwerkelijke MFA-voorzieningen zullen bijdragen aan het bruisende centrum waar bewoners en ondernemers behoefte aan hebben'.

Volgens wethouder Cramwinckel is de eigenaar van Het Kruispunt, Rico Wisman, bezig met de ontwikkeling van de Kerk. Wat de plannen zijn, is nog niet bekend.