Vertraging en meerkosten werk Leidseweg-Noord

Het zit er in dat de vervanging van het riool aan de Leidseweg-Noord flink duurder wordt. Die waarschuwing gaf wethouder Erika Spil in een brief aan de gemeenteraad. Het budget 'onvoorzien' van € 180.00,- is inmiddels vrijwel verbruikt terwijl het project nog vijf maanden loopt. Door onvoorziene werkzaamheden loopt het project ook uit. 

Zo bleek er tijdens het verleggen van de HogeDruk gasleiding voor de drainage, bemaling nodig te zijn. Dit kostte € 50.000,-, en daar was in het budget geen rekening gehouden. Een aanpassing van de weg voor het fietsverkeer leverde een kostenpost van € 60.000,- op. 

'Er is nog geen overschrijding', zegt de wethouder. 'Maar er is ook geen ruimte om een nieuwe tegenvaller op te vallen. In de ondergrond komen obstakels en andere risico's naar voren die niet bekend waren tijdens de voorbereiding. Het is onduidelijk wat er verder nog in de ondergrond ligt en dat maakt een inschatting van de financiële omvang complex. Maar we wilden de gemeenteraad op de hoogte stellen van de uitdagingen waar we tegenaan lopen, vandaar de brief.
We zijn wel bezig met onderzoek om een inschatting te kunnen maken. Een nieuw probleem is dat een nog ouder riool ligt dan het bestaande stelsel dat we nu aan het vervangen zijn. Het is onduidelijk waarom dat in de vorige eeuw niet verwijderd is bij aanleg van het bestaande stelsel. Dit geeft extra werk en diverse (veiligheids)risico's. Afhankelijk van de omvang van deze en de andere extra werkzaamheden zal het project vertraging oplopen.

Er is al vertraging opgelopen door de uitloop in het verleggen van de HogeDruk-gasleiding door Alliander. Dit moest eerst afgerond zijn voor de gemeente kon starten met haar werkzaamheden. Mogelijk komt hier nog extra tijd bij. Dit is ook onderdeel van het onderzoek dat nu uitgevoerd wordt.'