Onder voorbehoud van coronamaatregelen. Let op: sommige evenementen zijn alleen toegankelijk met coronapas, QR-code en ID.

Exposities
'Het silhouet van Voorschoten', boven en onder de grond. Tot en met 31 december in Museum Voorschoten. Toegang: € 4,-. We tonen de geliefde parels van Voorschoten. De schijnwerpers zijn speciaal gericht op de buitenkant van de gebouwen: de gevels, de bouwstijlen en versieringen. Meer info: www.museumvoorschoten.nl.
Driemaal Kunst, Wisselexpositie van Kunstgenootschap Vlietstreek. Tot en met 5 december in de Doelenzaal, Korte Vijverberg 2, Den Haag. Vijftien leden van het genootschap laten groepsgewijs hun werk zien. Zij beoefenen verschillende disciplines. De aard van het werk is divers : schilderijen, tekeningen, beelden, glaskunst en sieraden. Info: www.kgvliestreek.nl

Filmtheater
Het filmtheater werkt weer met de volledige zaalcapaciteit. Zowel in de avondbioscoop als in de kinderbioscoop. Locatie: Cultureel Centrum, Pr. Marijkelaan 4. Meer informatie: filmtheatervoorschoten.nl.

27 november
Repair Café, van 10.00 tot 15.00 uur in het atelier Zij aan Zij in de passage aan de Schoolstraat 100 en 108. Vrijwilligers herstellen defecte huishoudelijke apparaten, zoals broodroosters, stofzuigers, koffiezet- en scheertoestellen en lichtarmaturen. Daarnaast is er ook herstel van kleding- en textiel, kapot meubilair en speelgoed en kleine fietsreparaties en kunnen messen en scharen slijpen. Toegang: gratis. Gebruikt materiaal moet betaalt worden. Meer info: repaircafevoorschoten.nl.

28 november
Désanne van Brederode is te gast in het Spiritueel Café Voorschoten, 15.30 uur. Locatie: Dorpskerk, Kerkplein 2. De bijeenkomst is ook online te volgen via: www.dorpskerkvoorschoten.nl. Toegang/bijwonen is vrij; uw vrijwillige gift wordt op prijs gesteld.

4 en 5 december
Expositie en lezing over Chanoeka in Museum Voorschoten, 15.00 tot 17.00 uur, houdt Leo Levie een lezing over het Joodse Chanoeka feest. Meer op pagina 37. Toegang: gratis.

7 december
Openbare lessen Balletstudio Giselle. Locatie: Bondsgebouw, Leidseweg 100. Van 15.45 tot 16.45 Peuter/kleuter ballet, van 16.45 tot 17.45 klassiek ballet 6 t/m 8 jaar, van 17.45 tot18.45 klassiek ballet 8 t/m 10 jaar. Toegang: gratis. Meer informatie: www.balletstudiogiselle.nl

11 december
Muziek in de bibliotheek met Swingcopaters, van 13.30 tot 15.30 uur. Toegang: gratis. Op het programma muziek die varieert van Swing tot Jazz en Latin.
Charles Dickensorkest, van 12.00 tot 16.00 uur diverse optredens in het centrum van Voorschoten. Algehele leiding: Nelleke de Vries

15 december
Workshop kaarsen maken met Joske van de Ontdektuin, van 14:30 tot 16:30 uur in de bibliotheek Voorschoten, Wijngaardenlaan 4. Tijdens deze workshop ga je kaarsen gieten, kaarsen dompelen en kaarsen rollen. Voor het rollen en dompelen gebruiken we bijenwas. Voor het gieten van kaarsen gebruiken we paraffine. Aan het eind van de middag ga je met 3 zelfgemaakte kaarsen naar huis. Jonge kinderen (3,5 tot 6 jaar) kunnen meedoen met een (groot) ouder. Tip: neem oude restjes kaars mee. Kosten: Leden €7,- / niet-leden €8,-. Meer info en aanmelden: obvw.nl.

17 december
Meezingconcert in de Dorpskerk, Kerkplein 2. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: gratis. Er is een coronacheck.
18 december
Charles Dickensorkest, olv Nelleke de Vries, van 12.00 tot 16.00 uur diverse optredens in het centrum van Voorschoten.
PJPJ Jazzconcert met Ben van Dungen Quartet - Tribute to John Coltrane, 20.00 uur. Cultureel Centrum, Pr. Marijkelaan 4. Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek, een van de meest invloedrijke saxofonisten aller tijden. Het Ben van den Dungen Quartet bestaat uit Ben van den Dungen (saxen), Miguel Rodriguez (piano), Marius Beets (bas) en Gijs Dijkhuizen (drums).Reserveren: www.pjpj.nl/agenda 

19 december
Rendierenloop, wandelaars en hardlopers leggen vanaf Sportpark Adegeest een sfeervolle route af van ongeveer 9 kilometer door Voorschoten. Snelheid is niet van belang. Plezier wel. Meer informatie en inschrijving: rendierenloop.nl
Charles Dickensorkest ontvangt de deelnemers van de Rendierenloop in het centrum van Voorschoten met muziek. Algehele leiding Nelleke de Vries.
Barok Kerstkantatenconcert in de Dorpskerk, Kerkplein 2. Klein zangensemble, kamerorkest met 2 violen, cello en orgel olv Maria Maria Rosenmöller. Toegang: gratis. Meer info op pagina 43.