Afbeelding
Foto: JOHN BRUSSEL

Het verschil kunnen maken

Sinterklaasliedjes, dansende en zingende Pieten, de Pietenband, de historische brandweerauto Spuit41, lachende en vrolijke kinderen en natuurlijk Sinterklaas in hoogsteigen persoon! Wat een feestelijke intocht was het afgelopen zaterdagochtend. Sinterklaas maakte dit jaar in een oldtimer een rondje door de Schoolstraat en de Voorstraat. 

Een fantastisch kinderfeest is het en wat fijn dat het weer een klein beetje kon worden gevierd. Vele kinderen zullen hun schoen hebben mogen zetten om daar de volgende dag een cadeautje van Sinterklaas in te vinden. 

In het Sinterklaasjournaal is een verontrustende melding gedaan van pakjesschaarste doordat de Pakjeskamer dicht is. Gelukkig voor de kids in Voorschoten is er geen probleem. Ik weet zeker dat Sinterklaas lokaal inkoopt en wij hebben heel veel leuke winkels in onze centra. Dus dat moet goed komen!

Op 5 december is het traditiegetrouw Pakjesavond. De avond waarop vele gezinnen gezellig samen zijn en een zak vol cadeautjes uitpakken. Dit is niet voor elk gezin vanzelfsprekend. Samen met de Stichting Sintvoorieder1 en de bibliotheek wordt ervoor gezorgd dat meer dan 100 kinderen ook een onvergetelijke Pakjesavond hebben. Dank voor ieders inzet hiervoor! Voor deze kinderen maken we met elkaar het verschil in hun leven.

Van een feestelijke zaterdagochtend naar een serieuze donderdag. Deze week, op 25 november, is het Orange the World. Het moment waarop extra aandacht wordt gevraagd om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Elke dag worden er vrouwen en meisjes mishandeld. Als een veilig thuishaven ontbreekt, is het in deze Corona periode extra zwaar. Met elkaar kunnen we hier wat tegen doen. Het thema van dit jaar is dan ook preventie. Kijk wat u kunt doen om bijvoorbeeld uw buurvrouw te helpen die in een hele lastige situatie zit. U kunt het verschil maken in haar leven. Vanaf 25 november tot 10 december kleurt het gemeentehuis daarom Oranje.

Bij het schrijven van deze column hebben vele politieagenten hele heftige dagen achter de rug. Wat er gebeurd is in Rotterdam en Den Haag kan geen demonstratie meer worden genoemd. Dit raakt alle agenten en ook hun thuisfront. Het niet weten of je veilig thuiskomt na een dienst heeft een grote impact. Politieagenten, brandweermannen, ambulancebroeders zijn elke dag aan het werk voor onze veiligheid. Zij doen op die momenten een stap naar voren, waar anderen dat niet kunnen. 

Juist nu is het van belang dat we aan de hulpdiensten laten blijken dat we achter ze staan en ze steunen. Een kleine moeite, een klein gebaar dat heel veel voor ze betekent en het verschil maakt.

Burgemeester Nadine Stemerdink