Afbeelding
Foto:

Een krant met toekomst

In November werd ik uitgenodigd om het vijfjarig bestaan van deze krant te vieren. Geweldig dat deze krant zo’n succes heeft, ik ben dankbaar dat ik al drie jaar hier aan bijdraag.

Ik had eens ergens een deur achter me dicht getrokken en er ging er één voor mij open toen ik werd uitgenodigd voor een interview. Tijdens dat gesprek vertelde ik over mijn ervaringsdeskundigheid en werk in de gehandicaptenzorg.

In de zomer van 2018, was ik door de afdeling communicatie van mijn werk, gevraagd om korte verhalen te schrijven voor een scheurkalender. Ik werd veel gelezen door iedereen die betrokken was bij de betreffende stichting. Naast vermaak, waren mijn columns een steun voor mensen die herkenning vonden. Autisme en/of ADHD speelden bijrollen, maar het zijn mijn belevingen en kijk op de wereld. Gewoon hoe ik ben. Ik werd niet alleen gelezen, maar ook onthouden. Meer dan een jaar later komen er mensen uit onverwachte hoeken met reacties. Wie had gedacht dat ik zoiets voor anderen kon betekenen? Toen ik er vol trots over vertelde, werd ik gevraagd of ik ook columns voor de ‘Voorschotense krant’ wilde schrijven. In oktober 2018 is mijn eerste column gepubliceerd. Het recept (Risotto), is mijn metafoor om prikkel – en informatieverwerking bij autisme uit te leggen. Ik gebruik de column zelfs bij voorlichtingen. En hoor nog van mensen dat ze bij het maken van Risotto aan mij moeten denken.

In het begin was ik nog bang dat ik, na zoveel columns, zonder ideeën kwam te zitten. Maar ik heb al veel op papier gekregen. Al zit ik regelmatig in dubio welk onderwerp te kiezen. Dan maak ik wat mee dat mij enorm frustreert en een nieuw column is “geboren”. Het is een goede therapie om het “mapje” in mijn hoofd te sluiten en geef ik de lezers een “blik in mijn hoofd”. Ik ben gemotiveerd door te gaan. Mijn droom is een boek uit te brengen. Veel mensen zeggen dat ik het gewoon moet doen. Misschien kan ik beginnen met een bundel?

Martine van Deventer,
Autisme ervaringsdeskundige