Veel veteranen kregen een cadeaubon om uit te geven aan een 'blauwe hap' bij Toko Benji. Foto: PR
Veel veteranen kregen een cadeaubon om uit te geven aan een 'blauwe hap' bij Toko Benji. Foto: PR Foto:

Geen veteranendag: toch een blauwe hap, dank!

Ook dit jaar kon de jaarlijkse veteranendag niet door gaan. Een enorm teleurstelling voor de Voorschotense veteranen die er altijd enorm naar uitkijken. De gemeente zorgde voor een tussenoplossing. 

'Normaal gesproken krijgen we op deze dag een zogenaamde 'blauwe hap', schrijft J.C. van den Goorbergh aan de redactie. 'Maar door de brand bij de Gouden Leeuw, ging ook dat niet door. De burgemeester stuurde ons toen een tegoedbon, te besteden bij Toko Benji in de Tramstraat. Ik spreek namens vele veteranen: we voelden ons weer een beetje in de tropen. Ook de bediening in de Toko was prima, wij werden geholpen door Paula. Zij gaf ons een zeer goed advies, een reden om nog eens te gaan. Burgemeester Stemerdink, bedankt namens de Veteranen!'

De Blauwe hap is Indisch eten, nasi en in het bijzonder de rijsttafel. De term raakte in zwang in de periode 1945-1950, toen de Nederlandse krijgsmacht in Nederlands-Indië zat. Sindsdien is het nog steeds traditie binnen het leger om één keer per week een blauwe hap te serveren. Het is ook al jaren traditie bij veteranendag.