Krantenkoppen uit één van de allereerste edities van De Omroeper uit 1949.
Krantenkoppen uit één van de allereerste edities van De Omroeper uit 1949. Foto: Ellen

Bezuinigen op stroom

“Een groot deel der bevolking zal ongetwijfeld met enige verwondering kennis hebben genomen van de maatregelen welke ten doel hebben het electriciteitsverbruik drastisch te beperken.”

Dit zou geschreven kunnen zijn anno 2021, maar het staat in De Omroeper van november 1949. 

Een dringende oproep om Voorschotenaren te overtuigen van de noodzaak om in de maanden november, december en januari zuinig te zijn met stroom en alleen buiten de ‘spitsuren’ stroom te gebruiken. Lees verder:

Welke dringende redenen zijn aanwezig om de bevolking te herinneren aan de oorlogsjaren?

“Met uitzondering van de ingewijden zullen velen zich hebben afgevraagd welke dringende redenen er thans aanwezig zijn om bij de bevolking herinneringen op te roepen aan de achter ons liggende oorlogsjaren toen geheel Nederland van electriciteit verstoken werd. 

De oorzaak hiervan is gelegen in de grote toename van het electriciteitsverbruik voor industriële doeleinden, terwijl daarentegen de centrales voorlopig nog in de onmogelijkheid verkeren om het productie-vermogen uit te breiden. 

Indien deze centrales overbelast worden is het gevaar van het geheel uitvallen der elctriciteitsvoorziening niet denkbeeldig.

Het is daarom noodzakelijk dat alle verbruikers van electrische energie zich in de komende maanden november, december en januari gedurende de spitsuren van 7.00 tot 9.00 en van 16.00 tot 20.00 uur de grootst mogelijke beperking opleggen.

Wanneer een ieder zich van deze noodzaak ten volle bewust is en vrijwillig aan het gestelde doel meewerkt, kan een herhaling van hetgeen zich enkele jaren geleden afspeelde, zij het toen door andere oorzaken, worden vermeden.

Het is bekend dat de radio gedurende enkele uren per dag uit de ether zal verdwijnen.

Op een ander terrein tonen ook de winkeliers reeds hun goede wil door in de avonduren slechts de helft van hun etalage verlichting te ontsteken. 

Wij vertrouwen dat u alles in het werk zult stellen om stagnatie in de elctriciteitsvoorziening te voorkomen. Dat is in ons aller belang”.

Aldus De Omroeper in november 1949, een van de eerste edities van het huis-aan-huisblad.

Afbeelding