Cees Bremmer is gemeenteraadslid voor het CDA en schrijft maandelijks een column over het hoe en waarom in de gemeentepolitiek
Cees Bremmer is gemeenteraadslid voor het CDA en schrijft maandelijks een column over het hoe en waarom in de gemeentepolitiek Foto:

Verkiezingen gemeenteraad

Wanneer deze krant bij U in de bus glijdt, zijn we rond de 90 dagen verwijderd van de komende raadsverkiezingen van 16 maart 2022.De nieuwe stembusgang komt nu snel dichterbij. Mocht corona voorlopig nog onder ons zijn, zoals het er nu uitziet, dan blijft het aantal publieke verkiezingsbijeenkomsten of zichtbare wervingsacties in het centrum of in buurt en wijk, vermoedelijk beperkt. De strijd om de kiezersgunst zal zich dan vooral via de media en digitaal afspelen. De “hete verkiezingscampagne” zal waarschijnlijk pas begin maart 2022 volop losbarsten.Kleurrijke kleinere of grotere partijaffiches en plakkaten zullen ons dorp in die periode op diverse strategische plekken tooien. 

door: Cees Bremmer

Al snel na de landelijke Kamerverkiezingen, komt de Tweede Kamer bijeen voor het uit haar midden kiezen van een nieuwe voorzitter. Zo werd Vera Bergkamp (D66) begin april jl. na de jongste verkiezingen van 17 maart 2021 gekozen tot Kamer-voorzitter als opvolger van Khadija Arib (PvdA) die dit ambt sinds 2016 bekleedde. 

Bij ons is de niet-gekozen burgemeester voorzitter van het lokale parlement, de gemeenteraad. Hij/zij mag wel aan de beraadslagingen deelnemen, maar is geen geen lid van de gemeenteraad en stemt ook niet mee! 

 “De burgemeester is voorzitter van de raad”, zegt artikel 9 van de Gemeentewet. En in Voorschoten is dit mevrouw Nadine Stemerdink. Zij is bovendien voorzitter van het college -van burgemeester en wethouders- eveneens volgens de Gemeentewet.
In Nederland worden burgemeesters,anders dan in bijv. onze buurlanden België en Duitsland,nog steeds bij Koninklijk Besluit benoemd. Ook al kregen gemeenteraden in de loop van de tijd een steeds belangrijker stem bij de voordracht van de te noemen burgemeester, formeel besluiten zij er niet over! 

De voorzitters van de raadscommissies, zoals van wonen, ruimte en groen (WRG), mens en samenleving (M&S) en burger en bestuur (B&B), zijn wèl “gekozen” vertegenwoordigers, immers leden uit de eigen gemeente raad! 

De fractievoorzitters en de griffier die de gemeenteraad terzijde staat, voeren over de aanwijzing ervan doorgaans goed overleg. Daarbij wordt o.a. gekeken naar partijpolitieke spreiding, raadservaring en capaciteiten als potentiële voorzitter. Uiteraard moeten de beoogde commissievoorzitters zelf ook “willen”, want het vergt extra tijd bij het al drukke raadswerk. Zij worden uiteindelijk bij apart raadsbesluit benoemd.

Daarnaast is er nog de nestor, het raadslid met doorgaans de meeste “dienstjaren”. Dat is niet altijd de oudste in leeftijd, waar de term nestor op duidt. Vaak ligt het voor de hand wie dit wordt. De nestor vervangt gewoonlijk de burgemeester in het voorzitten van de gemeenteraad als die daartoe niet in staat of verhinderd is. Dat kwam in Voorschoten in het recente verleden diverse keren voor door ziekte - en later, vertrek- van burgemeester Bouvy.
Ook zie je soms dat de burgemeester in een raadsdebat de leiding van de vergadering overdraagt aan de nestor als plaatsvervangend raadsvoorzitter. Zoals wanneer de burgemeester bij een onderwerp zelf “portefeuillehouder” is, bijvoorbeeld bij openbare orde en veiligheid, en zich naar de raad toe moet verantwoorden. In dat geval kan beter iemand anders tijdelijk de vergadering leiden en toezien op een orderlijk verloop ervan. Dan heeft de burgemeester de handen vrij zich volledig te concentreren op het debat dat zij op dat moment met de raad voert.

En valt straks op 16 maart '22 weer veel te kiezen, ook aan kandidaatraadsleden. De personen wier namen straks op de kandidatenlijsten van partijen en het stembiljet prijken, moeten overigens schriftelijk verklaren dat zij daarmee instemmen. Een eenmaal gegeven instemming kan men later niet meer intrekken. En na definitieve vaststelling van de kandidatenlijsten, begin februari 2022, kunnen namen niet meer worden terug getrokken of geschrapt. Men moet dus goed weten welke uitdaging men oppakt!