Hopelijk kunnen de Zusters de plannen voor Huize Bijdorp snel realiseren. De politiek was positief. Foto: VSK
Hopelijk kunnen de Zusters de plannen voor Huize Bijdorp snel realiseren. De politiek was positief. Foto: VSK Foto:

Plannen Nieuw Bijdorp lijken door te kunnen gaan als....

Bij het ter perse gaan van deze krant was de raadsvergadering nog niet geweest (16 december) maar als de voortekenen niet bedriegen lijkt het er op dat de Zusters van Huize Bijdorp de plannen voor het landgoed snel kunnen realiseren. Het Cuypersgenootschap wil bezwaar maken maar is nog steeds in gesprek met Huize Bijdorp en de gemeente. 

Tijdens de raadscommissievergadering van vorige week donderdag bleek dat alle politieke partijen positief waren over het bestemmingsplan Nieuw Bijdorp. Het is het plan van de Zusters om het landgoed aan de Voorschotense samenleving na te laten nu de congregatie haar voltooiing nadert en de gemiddelde leeftijd van de zusters tegen de 90 is. Het landgoed wordt opengesteld en er is plek voor jong en oud om er te wonen en te recreƫren. Er komen 12 eengezinswoningen en 107 zelfstandige woningen, waarvan ruim 60% sociaal, en 80 zorgplaatsen. Daarnaast is er ruimte voor een zorgboerderij, theekoepel en meer. Om dit te realiseren moeten de 'bungalow' en het 'Internaat' worden gesloopt. Het Internaat is na een brand in de Tweede Wereldoorlog zo amateuristisch hersteld dat restauratie financieel niet meer haalbaar is.
Dat betwijfelde Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap. 'Dit is juridisch niet houdbaar', stelde hij en kondigde aan de monumentenstatus voor de bungalow aan te gaan vragen. Ook vond hij dat 'winstmaximalisatie het uitgangspunt is gebleken.' Die laatste uitspraak viel niet goed bij de politiek. Bart Lavrijsen (VVD) riep de organisatie op naar het grotere geheel te kijken met een brede visie en niet naar twee kleine onderdelen. Ook wethouder Cramwinckel ontkende de aantijging ten stelligste. 'Dit plan gaat juist niet over geld verdienen. Dit is een waarden-gedreven en economisch haalbaar plan waarbij 80 tot 90% van het erfgoed juist behouden blijft, het park wordt herontwikkeld en opengesteld voor het publiek.' De raad discussieerde nog wel over de verplaatsing van het teerveldje. In het bestemmingsplan wordt deze ruimte aan het landgoed toegewezen om aan het vereiste aantal parkeerplaatsen te voldoen. 'Er komt een andere plek voor de jeugd', beloofde wethouder Cramwinckel. Hij laat contact opnemen met jeugd- en jongerenwerk. 'Dat had al eerder moeten gebeuren.' SP'er Maassen vroeg nog of de gemeente de huizenprijzen kan garanderen. 'Zodat we niet, net als bij 't Fortuyn en Beresteijn, geconfronteerd worden met flinke prijsverhogingen.' Wethouder Cramwinckel gaf aan dat dat, behalve voor de sociale woningen, aan de bouwer is, maar wel binnen spelregels.