Met haar bijzondere foto's wil Renata Dutrée maatschappelijke problemen in beeld brengen. Foto: Renata Dutrée
Met haar bijzondere foto's wil Renata Dutrée maatschappelijke problemen in beeld brengen. Foto: Renata Dutrée Foto:

Renata Dutrée: 'Stil verdriet is de rode draad in mijn werk'

Voorschotense Renata Dutrée (61) fotografeert nu ruim tien jaar en valt regelmatig in de prijzen. Door haar foto’s probeert ze maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen en mensen hun verhaal te laten vertellen. Ze exposeert niet alleen in Nederland maar wordt ook veel gevraagd in het buitenland en won talloze internationale prijzen. 

door Rosanne Peters

Hoe lang fotografeer je al?
“In 2010 ben ik gestart met een cursus fotografie. Het leek mij leuk om meer te leren over het vak en hoe een camera precies werkt. Ik vond het uiteindelijk zo leuk dat ik in 2015 naar de Foto Academie in Amsterdam ben gegaan. Ik wilde leren hoe je door middel van fotografie echt een verhaal kon vertellen. In 2019 ben ik afgestudeerd.”

Wat vind je zo leuk aan het vak?
“Ik kan met mijn fotografie iemand op een hele andere manier tonen dan hoe je die persoon normaal gesproken zou zien. Ik denk van tevoren goed na over hoe ik het verhaal van iemand wil vertellen, welke kleren en make-up nodig zijn en hoe ik iemand in beeld wil brengen. Wat de kijker vervolgens in mijn beeld ziet, laat ik aan hen over.”

De modellen zijn vaak mensen met verdriet. Waarom?
“In mijn tijd als dermatoloog heb ik veel heftige verhalen gehoord. Ik kreeg te maken met mensen die worstelen of geworsteld hebben met hun identiteit, geaardheid of slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Het ging om onderwerpen waar iemand eigenlijk niet over mag praten. Dat stille verdriet is de rode draad in mijn werk.”

Je hebt in een relatief korte tijd veel prijzen gewonnen. Vertel!
“Vlak na mijn afstuderen kregen we te maken met het coronavirus. Daardoor werd studiowerk langere tijd afgeraden. Toch wilde ik graag blijven fotograferen en mijn werk zichtbaar maken, dus ben ik mij gaan inschrijven voor (inter)nationale wedstrijden. Dit heeft mij veel prijzen en nominaties opgeleverd. In september 2021 heb ik mijn eerste solo-expositie in Amsterdam mogen houden. Momenteel hangt mijn werk in een groepsexpositie in Berlijn en ik was onlangs in Barcelona voor een groepsexpositie. Ik hoop mijn werk nog vaak te kunnen exposeren en snel weer de studio in te mogen om nieuwe foto’s te maken.”

Meer werk van Renata Dutrée is te zien op haar website www.renatadutreephotography.com.