Voorzitter Andy van Duijn van de Stichting Poëzie nodigt inwoners uit een gedicht in te sturen de ontwikkeling van een Poezieroute. Foto: PR
Voorzitter Andy van Duijn van de Stichting Poëzie nodigt inwoners uit een gedicht in te sturen de ontwikkeling van een Poezieroute. Foto: PR Foto:

Stichting Poëzie roept inwoners op om een gedicht in te sturen

Stichting Poëzie Voorschoten werkt aan een gedichtenroute door het dorp. Het is de bedoeling dat de gedichten volgend jaar op onder andere gebouwen en bankjes terecht gaan komen. De stichting roept Voorschotenaren op om een mooi exemplaar in te sturen.

door Rosanne Peters

“We streven nu naar zo’n vijftien gedichten verspreid over vijftien locaties in het dorp. Het is de bedoeling dat de gedichten geschreven worden door Voorschotenaren óf dat ze over Voorschoten gaan”, vertelt Annemarie (Andy) van Duijn (37), medeoprichter van Stichting Poëzie Voorschoten. “We zijn opzoek naar gedichten geschreven door jong en oud, kort of lang en ze mogen overal over gaan. Je hebt dus alle vrijheid.”


Gedichtenroute
met gedichten
van Voorschotenaren
óf over Voorschoten


Van Duijn's inspiratie komt uit ‘kunstroutes' met gedichten in andere steden, zoals in Leiden. "Samen met een kleine groep Voorschotenaren leek het mij leuk om dit hier ook te organiseren. Of het een wandel en/of fietsroute wordt is nog niet duidelijk. De lengte van de route ligt natuurlijk ook aan het aantal mooie en bruikbare gedichten die wij binnen gaan krijgen.” De stichting zet nu in op dit project en wil in de loop van volgend jaar een mooie route uitgezet hebben. "Ons streven is om daarna poëzie-gerelateerde projecten te blijven realiseren.”

De stichting is afhankelijk van donateurs en sponsoren. Er is geld nodig om de route te realiseren en onderhoud te plegen. Iemand kan er ook voor kiezen om een gedicht te sponseren en de naam vervolgens onder het gedicht te laten vermelden.

"Waar de gedichten in het dorp precies gaan komen is nog niet helemaal duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan bankjes in het dorp en langs het spoor of op gebouwen langs de route die wij, eenmaal uitgestippeld, ook zelf zullen benaderen. Gedichten kunnen op objecten geschilderd worden of bijvoorbeeld worden gedrukt op een plaat, er is van alles mogelijk. Donaties, gedichten en ideeën zijn van harte welkom.”

Zin om een gedicht in te sturen? Dat kan naar info@poezievoorschoten.nl. Wie weet wordt jouw gedicht dan onderdeel van de route.