Op www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/stem.htmlte kunnen inwoners van Voorschoten maandelijks reageren op een stelling
Op www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/stem.htmlte kunnen inwoners van Voorschoten maandelijks reageren op een stelling Foto:

Voorschotenaren geven
mening over Cultureel Centrum

De Stem van Voorschoten heeft de afgelopen maand de inwoners van Voorschoten gevraagd hun mening te geven over de toekomst van een Cultureel Centrum in Voorschoten en concludeert: Neem de tijd voor een goed en betaalbaar Cultureel Centrum, in het centrum. Ga nu geld opzij zetten om over vijf jaar een mooi nieuw Cultureel Centrum te kunnen vormgeven op een nieuwe plek. Noem het simpelweg “Cultureel Centrum” of bepaal de naam via een wedstrijd, en gebruik de Kruispunt-kerk als locatie. Dat zeggen de deelnemers aan de Stem van Voorschoten, de maandelijkse peiling van de Alliantie Burgers Voorschoten. Daarmee laten ze zien iets heel anders te willen dan wat “de politiek” voor ze wil.

Behalve de kerk (47%) scoort ook het huidige cultureel centrum (21%) hoog als geschikte locatie, ruim voor de bibliotheek (17%) en nieuwbouw (10%). Naast sparen voor een nieuw centrum (38%) gaan er dan ook veel stemmen op om het huidige centrum te renoveren (20%). Ook crowdfunding (12%) wordt gezien als serieuze mogelijkheid om een nieuw centrum dichterbij te brengen.

De functie van het gebouw is duidelijk: als cultuur er maar een plek heeft , verder maakt het niet heel veel uit. Van de deelnemers vindt 46% alleen cultuur prima. Ruim 27% denkt dat het lastig wordt om sport een plek te geven in een nieuw cultureel centrum, 23% wil naast cultuur en sport ook zorg en welzijn een plek geven. De meest gewenste activiteiten zijn muziek (36%), theater, cabaret, toneel en dans (29%) én een bibliotheekfunctie (19%), terwijl ook films nog een behoorlijk aantal fans (9%) heeft.

Betaalbaarheid van het aanbod in het cultureel centrum is wel een aandachtspunt. 46% vindt daar een taak voor de gemeente weggelegd, 39% denkt dat overheidssubsidie een rol zal moeten spelen. De overige deelnemers zien meer in een marktgestuurde aanpak.

Volgende peiling januari 2022
In december is er geen nieuwe peiling op de Stem van Voorschoten. Eind januari gaan we weer van start met een nieuwe peiling. Die is dan net als altijd te vinden op onze website (https://www.alliantie-burgers-voorschoten.nl/stem.html) waar ook alle analyses van voorgaande edities zijn terug te vinden.

Wilco Vertegaal en Jeroen Weekenborg
Alliantie Burgers Voorschoten

www.alliantie-burgers-voorschoten