Onder voorbehoud van coronamaatregelen. Let op: sommige evenementen zijn alleen toegankelijk met coronapas, QR-code en ID.

Exposities
'Het silhouet van Voorschoten', boven en onder de grond. Tot en met 31 december in Museum Voorschoten. Toegang: € 4,-. We tonen de geliefde parels van Voorschoten. De schijnwerpers zijn speciaal gericht op de buitenkant van de gebouwen: de gevels, de bouwstijlen en versieringen. Meer info: www.museumvoorschoten.nl.
'Zero kunst en expressionisme', Berend Boucherie en Wouter van Schaijck exposeren in de bibliotheek., van 22 december tot 15 februari. Meer info: obvw.nl

Films
Vanwege de avond-lockdown zijn de voorstellingen in Filmtheater Voorschoten voorlopig overdag geprogrammeerd. De komende weken draaien de films 'White Christmas', 'Meet me in St Louis', 'Clifford de Grote Rode Hond', 'Sing 2' en 'Encanto'. Locatie: Cultureel Centrum, Pr. Marijkelaan 4. Meer informatie en kaarten reserveren via filmtheatervoorschoten.nl.

17 december
Meezingconcert in de Dorpskerk, Kerkplein 2. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: gratis. Vanwege corona gelden regels als vaste plaatsen en coronacheck. Dit concert zal worden opgenomen en wordt online gestreamd via: www.kerkomroep.nl

18 december
Babs van der Schoot-Knutselen met kids, 10.00 tot 13.00 uur. Babs gaat met de kinderen kerstversieringen maken. Ouders zijn welkom mits zij een QR code kunnen tonen en geplaceerd deelnemen. Locatie: Voorhuys van de Dorpskerk, Kerkplein 2.
Medewerkers van de bibliotheek lezen kerstverhalen voor, van 11.10 tot 11.40 uur en van 12.10 tot 12.40 uur. Locatie: bovenzaal van de Dorpskerk, Kerkplein 2.
Concert The Broken Consort, 11.30 tot 12.00 uur. Barokensemble The Broken Consort speelt muziek in kerstsfeer. Locatie: Het Kruispunt, Schoolstraat 2.
Kunstkring Duivenvoorde, 11.45 tot 12.30. Concert van een trio bestaande uit twee fluiten en een harp in de grote zaal van de Dorpskerk, Kerkplein 2.
Podium Jong Professionals Jazz, Luca Warmer Trio, van 12.30 -13.00 en van 13.30 -14.00 uur. In het Voorhuys van de Dorpskerk, Kerkplein 2, treden op: Luca Warmer, zang, Paulinho Paes, gitaar en Paul van Nispen, percussie.
Charles Dickensorkest, olv Nelleke de Vries, speelt van 13.00 tot 15.00 uur sfeervolle kerstmuziek in Het Kruispunt, Schoolstraat 2.
Orgelconcert, 13.30 tot 14.00 uur. Herman Lodder bespeelt het orgel van de Dorpskerk, Kerkplein 2.
Exultate Deo zingt Christmas carols, onder muzikale leiding van Maria Rosenmoller. Van 14.00 tot 14.30 uur in de grote zaal van de Dorpskerk, Kerkplein 2.
Toneelgroep Voorschoten ‘Ik zie een ster die staat nog ver’, van 14.30 tot 14.50. Toneelgroep Voorschoten heeft een scene overgenomen uit "Moord in een Kerststal" van Arjan Ederveen en daar een eigen draai aan gegeven. Een geweldige familievoorstelling die opgevoerd wordt in de Grote zaal van de Dorpskerk, Kerkplein 2.
Vox Clara, onder muzikale leiding van Maria Rosenmöller, brengt kerstliederen ten gehore in de Grote zaal van de Dorpskerk.
Het Voorschotens Kamerkoor zingt Kerstliederen van D. Wilcocks, W.J. Kirkpatrick, P. Cantiones, Koen Vermeij, H.Berlioz, N.Hovius en Bach. Van 15.15 tot 15.45 in de grote zaal van de Dorpskerk.

19 december
Barok Kerstkantatenconcert in de Dorpskerk, Kerkplein 2, 16.00 uur. Klein zangensemble, kamerorkest met 2 violen, cello en orgel olv Maria Maria Rosenmöller. Toegang: gratis. Er zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar.
27 december
Winterse stoomritten, van maandag 27 december tot en met donderdag 30 december bij de Stoomtrein Katwijk Leiden, langs de oevers van het Valkenburgse Meer. Toegang: € 10,-. Meer info: stoomtreinkatwijikleiden.nl

5 januari
Wat zie je als je 's nachts naar de hemel kijkt! Theo Klaver en zijn collega van de Leidse Sterrenwacht nemen een sterrenkijker mee, laten filmpjes zien en vertellen alles wat je wilt weten over de sterrenhemel. Van 10.00 tot 11.15 uur in Bibliotheek Voorschoten, Wijngaardenlaan 4. Kaarten kosten € 4,- voor leden, € 5,- voor niet-leden. Meer info en reserveren: obvw.nl.

7 januari
Lasergamen in Bibliotheek Voorschoten, van 18.30 tot 21.00 uur. In verschillende spelronden van 8 minuten ga je met je team de strijd aan. Er zijn twee shifts. Kosten: Leden €15,- / niet-leden €17,50. Meer info en kaarten reserveren via obvw.nl.

22 januari
PJPJ Jazzconcert met Ben van Dungen Quartet, 20.00 uur. Cultureel Centrum, Pr. Marijkelaan 4. Hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek. Meer info en kaarten reserveren: www.pjpj.nl/agenda