Onlangs overhandigde Frans Micklinghoff het eerste exemplaar van zijn boek aan de Wassenaarse burgemeester De Lange. Foto: PR
Onlangs overhandigde Frans Micklinghoff het eerste exemplaar van zijn boek aan de Wassenaarse burgemeester De Lange. Foto: PR Foto:

Boek Frans Micklinghoff over de Atlantikwall en V2's

Eigenlijk had het boek vorig jaar al het licht moeten zien ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Maar ook hier zette corona een dikke streep door het plan. Onlangs werd het boek van Frans Micklinghoff 'De Atlantikwall en V2's dan toch uitgebracht. 

Waarom is dit een ander boek dan alle andere boeken? "Het is het resultaat naar mijn zoektocht naar hoe het zover had kunnen komen. Als journalist stel ik natuurlijk altijd de bekende vragen: waarom, wie, wanneer en hoe?', zegt Frans Micklinghoff. "Ruim twintig jaar geleden begon ik systematisch deze vragen en antwoorden te ordenen. Lang daarvoor had ik in Duitsland bij toeval de mogelijkheid om de tunnel en omgeving te bekijken waar door duizenden dwangarbeiders onder een onmenselijk regime de V2's in elkaar werden gezet. Het was toen, in vrijwel ongeschonden staat, nog niet opengesteld voor het publiek. Het was een gruwzame ervaring. Ik vroeg me toen af hoe het zover had kunnen komen en die vraag heeft me nooit meer losgelaten. Als kind speelde ik in de bunkers in de Wassenaarse duinen. Natuurlijk wist ik waarvoor deze bunkers hadden gediend, maar het grote verhaal, de achtergrond ontbrak. De vraag bleef, hoe het zover had kunnen komen dat langs de Nederlandse kust zoveel bunkers door vrijwel alleen maar Nederlanders waren aangelegd en waarom nu juist vanaf Wassenaars grondgebied zoveel V2's waren afgevuurd. Zo viel langzaam alles op zijn plaats en groeide dit boek gestaag”.

Voorop stond bij het schrijven ook de vraag: hoe kan het dat Hitler aan de macht kwam. Daarbij heb ik steeds voor ogen gehad dat ik het verhaal moet uitleggen aan de jongere generatie. Zij zien wel hier en daar oorlogsmonumenten maar het hoe, wat erachter steekt, het waarom weten zij vaak niet. De achtergrond, hoe en waar er gevochten en geleden is en wat nu operatie Manna precies was, en dat geplaatst in het grotere verband, die kennis ontbreekt veelal. Ik laat in dit boek zien waarvoor hun voorouders hebben gestreden. En wanneer je leest hoe het er aan toeging in de vijf donkere bezettingsjaren dan zal iedereen beseffen dat iedere vergelijking met de afgelopen lockdown en de corona-maatregelen absoluut ongepast is. Ik ga daarom graag komend voorjaar langs de scholen om dat verhaal te vertellen. Misschien komen er daardoor meer jongeren meelopen in de stille tocht op 4 mei”.

Het boek is te koop bij De Kler, Wassenaar. Wie meer wil weten kan mailen naar mvkalken@casema.nl..