Maandelijks deelt Fred Snelderwaard zijn 'hersenspinsels' met de lezers van de Voorschotense Krant.
Maandelijks deelt Fred Snelderwaard zijn 'hersenspinsels' met de lezers van de Voorschotense Krant. Foto:

Hersenspinsels van Fred: Kunst & Kitsch

Ik geef het toe. Ik ben een cultuurbarbaar, altijd al geweest. Wel met diepe bewondering voor mensen die in de cultuursector werken (dat moet ook wel met een acterende zoon) maar het wordt voor mij lastig als het bijvoorbeeld gaat om moderne kunst. Sinds enige tijd heb ik wel een museumjaarkaart maar met corona is dat toch lastig geweest

Hoe komt ik op dit onderwerp? Eigenlijk is dat een combinatie van twee voorvallen. Deze week was in het nieuws dat de Nederlandse Staat een mega bedrag gaat neerleggen voor een schilderij van Rembrand “De Vaandeldraager”, 150 miljoen euro om precies te zijn. Cultuurliefhebbers zijn in extase om een stuk cultureel erfgoed weer in Nederlandse handen te hebben. Maar het uitgeven van een dergelijk bedrag in coronatijd voelt toch anders. Als bijvoorbeeld restaurant- of sportschoolhouder krab je jezelf toch even achter de oren.

En beste lezers, ik moet dan ook even glimlachen. In deze tijd komen de eindejaar tips weer voorbij en vooral de belastingheffing over uw privé vermogen is een hot item. In elk rijtje van tips kom ik beleggen in kunst tegen, (want dat is belastingvrij) Ik zie dan de fiscaal adviseur van de verkoper die de verkoper in het verleden heeft geadviseerd om ter vermijding van zijn box 3 vermogen toch wat kunst te kopen…... al even in een “plaatje” voor me.

Wel goed om even te weten dat die hele box 3 heffing erg onder druk staat. Box 3 heft namelijk over een fictief rendement waardoor u toch stevig belasting betaalt ondanks dat u geen enkel rendement op uw spaargeld krijgt. Er bestaat een kans dat onze hoogste rechter (Hoge Raad) die hele methodiek ongeldig gaat verklaren. U kunt voor de zekerheid maar beter bezwaar maken tegen uw belastingaanslag. Uw adviseur weet daar meer van.

Er is ook nog een andere oplossing zag ik deze week, voor het geval u niet de centen heeft om in kunst te beleggen. Een goede vriend van mij heeft op een stuk hout van € 10,- met wat potjes verf voor €18,- een reproductie laten maken van een beroemd abstract schilderij. Niet van echt te onderscheiden en leuk voor boven de bank. Het zal (denk ik) niet in waarde stijgen maar je voelt je wel de koning te rijk.

Ik wens u een kunstig beleggingsjaar toe, maar vooral veel gezondheid.

Mr Fred Snelderwaard (fsnelderwaard@accountantskoeleman.nl)