Fotograaf, musicus en vooral Voorschotenaar Jilles de la Rie is onlangs plotseling overleden. Foto: PR
Fotograaf, musicus en vooral Voorschotenaar Jilles de la Rie is onlangs plotseling overleden. Foto: PR Foto:

In Memoriam: Jilles de la Rie, fotograaf en musicus

Volkomen onverwacht is onlangs, op 74-jarige leeftijd, Voorschotenaar Jilles de la Rie overleden. Jilles was vooral bekend als fotograaf van het toenmalige Witte Weekblad, maar ook als musicus in diverse bandjes. De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden. 

Jilles voelde zich Voorschotenaar maar werd in Wassenaar geboren. Daar woonde hij de eerste vier jaar van zijn leven voordat hij met zijn ouders en broer naar Voorschoten verhuisde. Hier ging hij naar de Gevers Deynootschool en later naar de Christelijke Mulo. 

Het fotograferen zat er al vroeg bij Jilles in en na zijn eindexamen ging hij direct het vak in. Hij volgde diverse opleidingen en vond een baan bij de Stichting VAM, Vakopleiding Automobiel- en Motorrijwielbedrijf. Oudere Voorschotenaren kennen de VAM, tegenover het station, nog wel. De organisatie ontwikkelde technische avondopleidingen, ondernemerscursussen en hogere managementopleidingen voor branchemedewerkers. Jilles verzorgde daar de fotografie en al het drukwerk bij. 

'Later werkte hij bij diverse drukkerijen in Den Haag als het maar met fotografie te maken had', vertelt zijn broer Henk. 'Na zijn pensionering fotografeerde hij als freelancer voor Het Witte Weekblad. Hij was bij elk evenement en voetbalwedstrijd in de hele regio. Fotograferen met de telefoon deed hij niet, het moest wel hoogwaardige kwaliteit zijn, vond hij.' 

Muziek was de tweede passie van Jilles. Hij speelde met zijn vrienden in heel wat bandjes. 'Jilles was vooral van de blues', zegt Willem Burwick die hem 40 jaar kende en veel met hem 'jamde'. 'Dan zaten we in de oefenruimte urenlang te spelen, geweldige tijd. Jilles speelde de gitaar maar later is hij ook gaan 'bassen' en hij zong zelfs. Ons laatste optreden was in 2019 met de Stichting Voorschoten Blues, toen traden we tijdens Het Weekend van Voorschoten op. 

We deelden trouwens nog een passie: auto's. Ik kan me nog zijn stokoude Peugeot 504 herinneren. Die hebben we op het laatst met kippengaas aan elkaar geplakt, je kon zo door de vloer naar buiten kijken. 

Jilles was een rustige, bescheiden, gematigde en bedachtzame man. Jilles hield niet van de spotlights en zei niet veel maar als dat wel gebeurde, dan kwam er ook een weloverwogen commentaar uit met veel humor!'