De biodiversiteit holt achteruit, planten, insecten, vogels verdwijnen uit onze omgeving. Foto: PR
De biodiversiteit holt achteruit, planten, insecten, vogels verdwijnen uit onze omgeving. Foto: PR Foto:

Parijs, Glasgow en....... Voorschoten

De media berichten dagelijks over verschillende crisissen die onze toekomst, die van de mensheid, die van de natuur en zelfs die van de planeet bedreigen. De biodiversiteit holt achteruit, planten, insecten, vogels verdwijnen uit onze omgeving. Dat is geen onzin en je zou er moedeloos van kunnen worden. Wereldleiders vergaderen erover in Parijs en Glasgow, ze spreken voor de zoveelste keer maatregelen af om de crisissen te bedwingen, maar het lijkt allemaal te groot voor ons gewone mensen. Wat moeten wij ermee? 

Peter Dordregter

Maar het crisisgevoel maakt verbazende creatieve krachten bij talloze mensen vrij, die hopen, ja eigenlijk weten, dat wij de crisissen kunnen ombuigen naar een nieuwe natuurlijke orde. De macht van het kleine laat zich gelden. Als al die menselijk initiatieven worden gebundeld, ontstaat een kracht die veranderingen afdwingt. Daarom kunnen en moeten we ook in Voorschoten ons niet laten ontmoedigen, maar onze kleine bijdragen leveren. 

Overal ter wereld zijn mensen bezig in hun directe omgeving met kleine initiatieven. Voeg die enorme hoeveelheden wereldwijd samen en we blijken en dan zal blijken dat ze tot immense veranderingen kunnen en zullen leiden. En dat niet alleen, maar de wereldleiders voelen dat ze op de hielen worden gezeten, waardoor ze een extra “boost” krijgen om te handelen.

Voorschoten ritselt van ideeën die de biodiversiteit, de soortenrijkdom, kunnen vergroten en behouden. Kijk in De Voorschotense Krant en je ziet bij hoeveel initiatieven je je kunt aansluiten: geveltuintjes, Boom zoekt Tuin, door bewoners aangelegde buurttuintjes om bijen en andere insecten ruimte geven, tegelwippen en zo veel meer. 

Vanuit de Groencommissie van de Stichting Oude, Groen en Leefbaar Voorschoten, OGLV, hebben we de gemeentelijke plantsoenendienst afspraken gemaakt om het maaibeleid zo in te richten dat planten altijd tot bloei kunnen komen en vervolgens zaad kunnen zetten, zodat insecten voedsel en beschutting vinden. Hang eens een insectenhotel op en zet planten in de buurt die veel nectar leveren. 

De in ons dorp razend populaire hortensia behoort niet tot die planten. Haal hem weg en zet er een verscheidenheid aan inheemse bloeiende planten voor in de plaats. 

Ik zal een volgende keer met ideeën komen om Co2 vast te leggen in je eigen tuin, op je eigen balkon.