Krijgt Henk een contract?

Henk is voor de vierde week op proef bij een bedrijf dat landbouwmachines verhuurt en onderhoudt. Dat is best bijzonder, want drie jaar geleden ging Henk qua gezondheid nog langs het randje van de afgrond. 

Hij werd onwel op zijn werk en werd met gillende sirenes naar het ziekenhuis vervoerd. Na 2 jaar in de ziektewet werd hij afgekeurd voor 40% en kwam in de WIA/WGA. Daar zat een interessante financiële prikkel aan vast, want indien hij minimaal 50% van zijn nog resterende verdienvermogen kon benutten zou zijn uitkering op peil blijven en kwam hij niet in de bijstand terecht.

Hij was een maand geleden gewoon de winkel met landbouwmachines in zijn woonplaats binnengelopen en had gevraagd of ze nog wat extra handjes konden gebruiken. Zo kwam hij in contact met de eigenaar en aan hem deed Henk, samen met mij, zijn verhaal uit de doeken. Er was gelijk een klik. Deze werkgever had wel meer mensen in dienst die via het UWV bij hem waren gekomen; prima mensen die er al jaren werkten inmiddels.
Kort na de zomer leerde ik Henk kennen, een vitaal ogende 50-er die zijn hele leven als elektromonteur in de scheepsbouw had gewerkt. We gingen samen op zoek naar vacatures die binnen zijn mogelijkheden lagen. Hij had een uitstekend CV met zijn technische achtergrond en bij sollicitaties werd hij steevast gebeld of uitgenodigd. Toen hij vervolgens zijn verhaal vertelde, dat hij max nog 24 uur kon werken [4x6] en dat hij zelf zijn werktempo wilde kunnen bepalen, vielen veel geïnteresseerde werkgevers af. Ze konden enkel mensen gebruiken die voor 100% [en liefst meer] inzetbaar waren. Twee keer kwamen we aan tafel en leek het wat te worden, maar uiteindelijk vonden de werkgevers het teveel gedoe of te riskant [vestiging is er niet voor toegerust]. Ook al boden we aan dat ze het "om niet” 2 maanden konden proberen.
Jammer en frustrerend en ook wel enigszins onbegrijpelijk. Veel bedrijven zitten te springen om extra mensen en/of iemand met ervaring die leerlingen zou kunnen begeleiden of net dat beetje extra brengt waardoor de machine gesmeerd blijft lopen. Over 4 weken is het moment van de waarheid: krijgt Henk een arbeidscontract aangeboden? Duimen jullie mee? Hij heeft het er enorm naar zijn zin, ondanks dat het best even wennen was.
Ron Vonk, loopbaanbegeleider