Een klein deel van de 50 vrijwilligers dat bij het Filmtheater werkt met tweede van links op de eerste rij voorzitter Wim Carabain en links op de tweede rij Bob Blöte. Foto: VSK
Een klein deel van de 50 vrijwilligers dat bij het Filmtheater werkt met tweede van links op de eerste rij voorzitter Wim Carabain en links op de tweede rij Bob Blöte. Foto: VSK Foto:

76-jarige Filmtheater kijkt uit naar de toekomst

Uit een onlangs gehouden enquête voor de Multifunctionele Accommodatie, kwam naar voren dat inwoners de bibliotheek en het filmtheater als meest waardevolle culturele voorziening zien. Een mooi resultaat voor de organisatie die met 50 vrijwilligers vijf dagen per week zorgt voor de nieuwste films in het dorp. Begin april vierde het Filmtheater haar 75-jarig bestaan met een speciale feestweek. Een feest dat eigenlijk vorig jaar gevierd had moeten worden maar uitgesteld werd. 

Het begon op 5 april 1946. Toen opende de heer Groenewegen de eerste bioscoop: het Greenway Theater, vernoemd naar de Engelse versie van zijn naam. Vanaf 1961 pachtten Hans en An Nieuwenhuizen het pand van Deurlo. Zij zouden bijna 50 jaar zorgen voor films in Voorschoten ook na de verhuizing naar het Cultureel Centrum in 1991 waar nog wel kinderfilms draaiden. In 1995 komen daar ook andere films bij. In 2010 verhuist het paar naar Schagen. De Stichting Filmtheater gaat verder.
In 2013 meldt Bob Blöte zich als programmeur. Met zijn komst werd een behoorlijke inhaalslag gemaakt want Bob werkt in het dagelijks leven bij Eye Filmmuseum in Amsterdam. 'Dat levert verschillende voordelen op voor de samenstelling van het programma. Daarbij wordt wel een keuze gemaakt naar de smaak van de Voorschotenaren. Over het algemeen geen overdreven geweldsfilms . Spiderman bijvoorbeeld is een film waarvoor de jeugd liever naar grote bioscopen uitwijkt. Bovendien hebben wij maar één zaal, ons publiek heeft per avond maar één keus, en daarom willen we een zo gevarieerd mogelijk aanbod bieden dat altijd bestaat uit een prettige of interessante avond. James Bond scoort weer wel goed in het dorp en was verschillende keren helemaal uitverkocht. Maar met name voor wat betreft de kinderfilms lopen we voorop. Vanaf de dag van de première, draait de film hier ook.'

Lege spaarpot
In coronatijd moest het Filmtheater helemaal dicht en toen het weer open ging, mocht de zaal maar voor de helft gevuld worden. 'En nog steeds merken we dat mensen huiverig zijn om in een volle zaal te zitten', zegt Bob. 'We zijn de afgelopen twee jaar zo'n € 25.000,- aan omzet misgelopen', aldus voorzitter Wim Carabain. 'Terwijl de kosten zoals verzekeringen en meer wel doorgingen. Daardoor konden we veel minder sparen voor een nieuwe projector terwijl dat hard nodig is want het apparaat is aan zijn eindje. De prijs van een kaartje verhogen willen we niet, film moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dus we zijn nu bezig met een aantal fondsen en 't Nut Voorschoten heeft een garantietoezegging gegeven. Misschien starten we binnenkort met een crowdfunding maar het zou fijn zijn als we een bijdrage van de gemeente zouden krijgen voor de projector.' Tijdens de feestweek kreeg het Filmtheater een cheque van € 250,- van de gemeente.

Toekomst
Hoe ziet de toekomst er uit nu het Cultureel Centrum gesloopt gaat worden? 'Onze eerste voorkeur was een plek tussen de winkels en de horeca om het centrum te versterken maar onderzoek heeft uitgewezen dat de bibliotheek de meest haalbare en betaalbare oplossing is', zegt Carabain. 'Daar hebben we 120 plaatsen in een verdiepte ligging.' Hij hoopt wel dat de raad snel een besluit neemt over de toekomst van een MFA. 'De verbouwing moet snel beginnen want de prijzen van materialen stijgen alleen maar. Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt en dan rijst de vraag of wij de huur van de nieuwe zaal nog wel op kunnen brengen want de exploitatie moet wel kostendekkend zijn.' Info: filmtheatervoorschoten.nl.