Foto's: links: de ‘bouwvakkertjes’ van de Emmausschool. rechts: het reuzenrad, geliefde attractie op de kermis. (foto’s: De Omroeper)
Foto's: links: de ‘bouwvakkertjes’ van de Emmausschool. rechts: het reuzenrad, geliefde attractie op de kermis. (foto’s: De Omroeper) Foto:

Gezellige Oranjefeesten

“Voorschoten heeft de Oranjefeesten weer gevierd. Zoals gewoonlijk met veel animo en grote belangstelling voor de vele evenementen die de Oranje Vereniging Koningin Wilhelmina dit jaar organiseerde”. Uit De Omroeper van 2 mei 1978.

“Verleden week donderdag begonnen de festiviteiten met het in gebruik nemen van de kermis door de bejaarde inwoners van Voorschoten. Met ’s avonds de snelschaak- en vrijdag de klaverjaswedstrijden, zat de feeststemming er al goed in. 

De kinderen kwamen zaterdag aan hun trekken met twee filmvoorstellingen in het Cultureel Centrum. Het sportieve gedeelte van de feesten werd zaterdagmiddag gehouden. 

Veel belangstelling was er voor de Oranje wandeltocht, de zwemwedstrijden en de Wielerronde van Voorschoten, georganiseerd door de Leidse wielerclub Swift. Een stratenparcours met sart en finish aan het Frans Halsplantsoen. 

Talloze bewoners van Voorschoten konden vanaf hun balkon of voortuin de rondcirkelende wielrenners volgen.

Gisteren werd de laatste feestdag ingeluid met een reveille vanaf de dorpstoren. Feestelijke klanken in de vroege ochtend. 

De optocht van de Voorschotense schoolkinderen was een lust om te zien. Opvallend waren de leerlingen van de Emmausschool. Kennelijk nog geheel vervuld van ‘hun’ nieuwbouw, liepen zij met ladders, truffels, kruiwagens en met echte bouwhelmen op.

Hilariteit bij het kuipjesteken, touwtrekken en de kruiwagenrace

Op de Voorstraat was het enorm druk tijdens de volksspelen. Hilariteit bij het kuipjesteken, touwtrekken en de kruiwagenrace. Ook voor de kinderspelen aan de Prinses Margrietlaan was veel belangstelling. 

Achter het MOC terrein werden dit jaar voor het eerst bromfietswedstrijden georganiseerd. Er was een parcours uitgezet vol hindernissen. Een heerlijke uitdaging voor de hoofdzakelijk jonge deelnemers om eens lekker ‘vol gas’ te gaan.

Een vrolijk en feestelijk besluit van deze viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin was het grote Oranjebal dat ’s avonds in het Cultureel Centrum werd gehouden. De Down Town Jazzband zorgde ervoor dat de stemming er al heel snel in zat. 

Hier was de jeugd goed vertegenwoordigd, maar zeker ook de oudere Voorschotenaren sloten al dansend dit geslaagde Koninginnefeest af”.