Afbeelding
Foto:

In Memoriam
Simon (Siem) van der Kooij

Simon van der Kooij (1930 – 2022), was van 1961 – 1979 huisarts in Voorschoten 

Siem van der Kooij studeerde in 1948 af aan de Universiteit Leiden. Na een jaar als dienstplichtige luchtmachtarts, ging hij aan het werk in een Duitse huisartsenpraktijk, samen met echtgenote Toos, eveneens arts. 

Door de oorlog was er onder studenten medicijnen een inhaalslag en de concurrentie om een praktijk over te nemen was groot. In 1961 lukt het die van dokter Olthuis over te nemen tegen een fors bedrag aan goodwill, gebaseerd op de gemiddelde jaaromzet (dat werd in 1979 afgeschaft). Na een wervelende inwerkperiode van een maand kon hij van start. Wervelend omdat dokter Olthuis hem in recordtijd aan de patiënten voorstelde. In een half uurtje had hij – staande in de deuropening - de 30 gezinnen in de Bijdorpstraat voorgesteld, daarbij alle gezinsleden opnoemend en in grote lijnen wat hen zoal mankeerde. 

Het begin was moeilijk. De concurrentie was groot Er waren toen naast Olthuis nog 4 huisartsen: James, Tonino, Swen en van Schaijk. Door de grote na-oorlogse behoefte aan nieuwe woningen, kwamen er al snel in de vrije sector 2 artsen bij: Abarbanel en van Dam. 

Hij maakte lange werkdagen, 10 uur was geen uitzondering. Er waren ’s ochtends 2 spreekuren voor fondspatiënten en ’s middags nog één voor particulieren. Ook op zaterdagochtend was er spreekuur, weekenddiensten deden ze om beurten. Tussendoor moesten er visites worden gereden, bij griepepidemieën soms wel 50 op een dag. Ook de Rijndijk (toen nog Voorschoten) hoorde bij zijn praktijk. 

Niet iedereen had telefoon en als je een recept nodig had, kon je een briefje achterlaten bij kapper Deen een ook bij kruidenier van Vliet aan Leidseweg-Noord. Die haalde hij dan 1x per dag op. Ook kwam het voor dat er aan de overkant van de Vliet met spoed hulp bij een bevalling nodig was en hij met een roeibootje werd opgehaald door de aanstaande vader. Al met al heeft hij wel 700 babies op de wereld gezet.

Gevraagd naar grote veranderingen op het gebied van geneeskunde noemde hij het steeds verder uitbreiden van vaccinaties tegen polio, mazelen, kinkhoest. Ook werd anticonceptie actueel, Artsen gaven voorlichting en verkochten zelfs condooms en eind jaren ’60 de pil. Abortus en euthanasie gingen tot morele dilemma’s onder artsen leiden. Veel indruk maakten de technologische ontwikkelingen: hart- lever- niertransplantaties. 

In 1979 zette dokter Koopmans de praktijk voort en werd Siem directeur van het Nederland Huisartseninstituut in Utrecht om vanuit die positie ondersteuning aan huisartsen te geven. Hij overleed op 10 april 2022.

Bron: Nieuwsbrief OGLV, 2006, 
interview met Siem van der Kooij door J. Koopstra