leerlingen van het Lodewijk Makeblijde College uit Poperinge (België) tijdens het een bezoek aan begraafplaats bij de Dorpskerk.
leerlingen van het Lodewijk Makeblijde College uit Poperinge (België) tijdens het een bezoek aan begraafplaats bij de Dorpskerk. Foto:

'Godt maekt hem blijde'

Donderdag 7 april 2022 brachten leerlingen van het Lodewijk Makeblijde College uit Poperinge (België) een bezoek aan de Dorpskerk en het kerkhof bij de kerk, zij wilden graag zien waar Lodewijk Makeblijde in 1630 is begraven.

Op het kerkhofteam was door de tuingroep met linten de begraafplek van Lodewijk Makeblijde, het koor 11m diep en 8m breed van de vroegere kruiskerk uitgezet. Lodewijk Makeblijde werd op 24 maart 1565 geboren en werkte van 1611 tot 1630  bij de Holland Mission in Delft. In 1621 werd hij overste van de Jezuietenmissie. De missie was er op gericht te voorkomen dat het protestantisme ingang vond, respectievelijk op het behoud van katholicisme in zoveel mogelijk gebieden. Dit alles moest tot steun dienen van de katholiek gebleven bewoners, ook op het platteland en in Voorschoten. Een wet in 1622 verordineerde Jezuïeten de Republiek binnen zes dagen te verlaten. Makeblijde dook onder. Lodewijk Makeblijde overleed in Delft op 17 augustus 1630. Zijn llichaam werd 's nachts met een (trek)schuit in Delft opgehaald en naar Voorschoten overgebracht. Hier werd hij begraven in het koor van de Dorpskerk. Op de grafzerk stond: "Godt maekt hem blijde”