Leen Hoogvliet vertelt graag over 'zijn winkel' en schuift aan bij de koffietafel. Foto:VSK
Leen Hoogvliet vertelt graag over 'zijn winkel' en schuift aan bij de koffietafel. Foto:VSK Foto:

Gesprek aan de koffietafel
'het nieuws ligt op straat'


Het nieuws ligt op straat, wordt wel gezegd. Daarom gaat de redactie van de Voorschotense Krant regelmatig 'de straat op'. Zo schuiven we ook elke maand een uurtje aan bij de koffietafel bij Hoogvliet, voor een verhaal én een lekker kopje koffie.

Deze keer ontmoeten wij er Leen Hoogvliet zelf, niet zo heel toevallig want als Leen in Voorschoten is dan is hij regelmatig te vinden in 'zijn' supermarkt en niet alleen in Voorschoten, nee hij bezoekt ze allemaal! 'Er komen nog steeds nieuwe vestigingen bij', vertelt hij. 'Met het nieuwe distributiecentrum dat onlangs is geopend kunnen er nog meer vestigingen bevoorraad worden. Het distributiecentrum is helemaal geautomatiseerd, wat binnenkomt en wat er weer uitgaat, daar komt geen hand meer aan te pas! Wat niet wil zeggen dat het tenkoste gaat van werknemers. Wie eenmaal bij de Hoogvlietfamilie hoort én past, gaat niet meer weg. Ik vind het heel belangrijk dat mensen plezier in hun werk hebben, ben je enthousiast voor je werk, dan ben je 25% meer productief'. 

Persoonlijk contact en attent zijn vindt Leen Hoogvliet belangrijk, het is de basis voor je succes', zegt hij. Als er een klant aanschuift aan de koffietafel begint hij dan ook onmiddellijk een praatje. 'Bent u meneer Hoogvliet', vraagt de klant verbaasd, 'dan heet u Leen?' Leen Hoogvliet moet lachen, 'dit maakt de bezoekjes aan de supermarkten zo leuk', zegt hij. 'Bij één van de winkels werd ik eens aangesproken door een vakkenvuller van 14 jaar. Ik wil graag uw chauffeur worden, zei de jongen. We raakten in gesprek en ik was onder de indruk van zijn ambitie. Ga jij maar eerst je best doen op school, ik hou je in de gaten, heb ik gezegd. Dat doe ik dan ook, ik heb het telefoonnummer van zijn vader en ga hem volgen, ik vind het leuk om die jonge gasten een treedje hoger te helpen.
Hoewel Leen Hoogvliet niet meer 'piepjong' is, is zijn leeftijd hem niet af te zien. 'Ik blijf overal in geïnteresseerd, daar blijf je jong van geest bij, zegt hij. Ik heb al ticket voor een reis naar Mars gereserveerd, op negen landen na heb ik de hele wereld gezien, nu wil ik de wereld ook van boven zien'. Gevraagd naar de toekomst van de supermarkt antwoordt hij, 'Ik verwacht dat de supermarkt meer een markt zal worden. Een supermarkt moet meer dan een winkel zijn, het is ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten, het heeft ook een sociale functie'. We nemen nog een kop koffie, want Leen is nog lang niet uitgepraat!