Zandgraf 52 waar Dirk Verschoor en Teun de Groot begraven liggen. Foto: Karel de Vries
Zandgraf 52 waar Dirk Verschoor en Teun de Groot begraven liggen. Foto: Karel de Vries Foto:

Oorlogsgraven op het kerkhof bij de Dorpskerk vernieuwd

Op 4 mei herdenken wij in Voorschoten de Voorschotense inwoners die gevallen zijn voor de vrijheid van ons land. Veel van de namen die tijdens de herdenkingsplechtigheid worden opgelezen zijn begraven op het kerkhof achter de Dorpskerk. Het kerkhof wordt onderhouden door vrijwilligers. Vorige maand zijn de oorlogsgraven door vrijwilligers van de Oorlogsgravenstichting vernieuwd. Deze stichting zet zich in om de herinnering te behouden aan hen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië en tijdens recente vredesmissies.

In het boek 1000 jaar Dorpskerk, dat is samengesteld door Karel A. de Vries, Wim van den Eijkel, Piet van der Plas, Jan H.M. Sloof en Henk J. Walvaart, heeft Karel A. de Vries de graven beschreven van bekende inwoners van Voorschoten die op het kerkhof  zijn begraven. Daarbij zijn ook de slachtoffers van de tweede Wereld Oorlog opgenomen die in de oorlogsgraven zijn begraven. Zoals het zandgraf 52 waar Dirk Verschoor en Teun de Groot hun laatste rustplaats vonden. Dirk Verschoor was in Duitsland tewerkgesteld bij de spoorwegen. Tijdens het rangeren verloor hij een arm en op 10 augustus 1944 is hij door veel bloedverlies en slechte medische hulp overleden. Teun de Groot was in de Tweede Wereldoorlog medewerker van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Hij werd in zijn huis doodgeschoten op 3 september 1944 als represaille voor de liquidatie van landwachtcommandant Bouw op 2 september 1944.

Ook Koenraad Marinus Wolleswinkel en Willem van Mulligen zijn begraven in een oorlogsgraf, het zandgraf nummer 100B. Koenraad Marinus Wolleswinkel was soldaat en sneuvelde in de vroege oorlogsdagen in Dubbeldam. Willem van Mulligen (1914 - 1945), was verzetsstrijder en werd gefusilleerd bij de Woeste Hoeve in Apeldoorn als represaille voor de moord op militair commandant Rauter.

Meer informatie kunt u lezen in “Duizend jaar Dorpskerk Voorschoten” ISBN 978-90-71256-85-1. Uitgave Ginkgo, Leiden. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij boekhandel De Kler, Museum Voorschoten en Kasteel Duivenvoorde. 

Wie een wandeling over het kerkhof wil maken kan op het bord bij de ingang van het kerkhof een QR-code scannen, u krijgt daarmee informatie en een digitale rondleiding over het kerkhof.