De Boekentoptien van de Bibliotheek Voorschoten, 10 boeken voor een heerlijke meivakantie! Meer info: www.obvw.nl.
De Boekentoptien van de Bibliotheek Voorschoten, 10 boeken voor een heerlijke meivakantie! Meer info: www.obvw.nl. Foto: Ellen

Boeken top 10 voor een heerlijke meivakantie

Koningsdag mag na twee jaar weer uitbundig gevierd worden. We herdenken op 4 mei alle slachtoffers die stierven tijdens oorlogssituaties en bij vredesoperaties. En op 5 mei vieren we dat wij in vrijheid mogen leven. Vier je vakantie thuis of ga je erop uit? Er is altijd tijd voor het lezen van een boek.

Amalia - Claudia de Breij
Met Amalia zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag.

(Te) gekke slaapplekken: mijn mooiste ontdekkingen in Nederland en België - Renske Borst
Wil je hoog in de bomen overnachten of in een waterlodge? Overzicht van vijftig te gekke slaapplekken in Nederland en Vlaanderen.

Nederland heeft alles - Bas Smit en Nicolette van Dam
Bas en Nicolette gaan op ontdekkingsreis door Nederland. Ga deze meivakantie op avontuur in Nederland.

Als je het licht niet kunt zien -

Anthony Doerr
Door de Tweede Wereldoorlog en D-Day raken de levens van een blind Frans meisje en een jonge Duitse militair in St. Malo met elkaar verbonden. Leestip van een lezer: De oorlog beleefd vanuit de gedachtes en gevoelens van 2 kinderen. Adembenemend.
Ook als luisterboek beschikbaar in de Online Bibliotheek.

De Rattenlijn - Leugens, liefde en gerechtigheid op het pad van een nazi-vluchteling - Philippe Sands

Verslag van de vlucht van de Oostenrijkse nazi Otto Wächter (1901-1949), tijdens de Tweede Wereldoorlog gouverneur van Galicië en verantwoordelijk voor de genocide op joden en Polen. Hoe werd een gewone jongen een oorlogsmisdadiger en wat gebeurde er met hem na 1945? Een absolute pageturner!'

De hemel van Heivisj - 
Benny Lindelauf
Het is 1938 als Fing Boon haar verhaal begint. Fing is het oudste meisje in een groot en arm gezin. Met haar twee zusjes en vier broers, haar vader en haar oma woont ze in een groot huis, dat Negen Open Armen heet en dat een eind buiten een Zuid-Limburgs stadje staat. Aan het begin van het verhaal valt een droom van Fing in duigen: in plaats van dat ze mag doorleren voor onderwijzeres, moet ze gaan werken bij de Sigarenkeizer. Vanaf ca. 15 jaar. Beschikbaar als luisterboek in de Online Bibliotheek. Lezen voor de lijst.

Superhelden.nl 1 - Marcel van Driel
Iris (13) is heel goed in de game superhelden.nl. Op een dag wordt ze ontvoerd naar het eiland Pala, uit die game. Hier wordt Iris opgeleid tot superspion en doet ze een bijzondere ontdekking. Vanaf ca. 12 jaar. Ook in de Online Bibliotheek verkrijgbaar. Lezen voor de lijst.
De Vijf in een kampeerwagen - Enid Blyton
De vrienden Julian, Dick, Anne, George trekken met hond Timmy in een kampeerwagen een circus achterna. Dan ontdekken ze dat twee circusmensen lang gezochte dieven zijn.
Vanaf ca. 9 jaar.

Op een dag….. - Arend van Dam
Vijftig korte verhalen over belangrijke feestdagen en feestelijke gebeurtenissen die in Nederland worden gevierd. Vanaf ca. 7 jaar

Koningin Nijntje - Dick Bruna
Nijntje droomt dat ze koningin van heel konijnenland is.
Vanaf ca. 2 jaar