Helma Neppérus geeft haar mening over de hedendaagse politiek. Foto: Nick van Ormondt
Helma Neppérus geeft haar mening over de hedendaagse politiek. Foto: Nick van Ormondt Foto:

En wie gaan ons besturen?

De verkiezingen hebben we gehad en nu wordt in bijna nog alle gemeenten hard gewerkt aan de vorming van een nieuw College. Gemakkelijk is dat niet, want overal zijn veel partijen en daarbij naast de landelijke partijen vaak ook succesvolle lokale partijen. Er zal dus vaak een partij extra partij in het College komen en ik houd daar ook rekening mee in Voorschoten. Maar, wat dan verder?

Ik ga er van uit, dat de VVD als grootste partij ook weer in het College komt, ik vind dat voor een partij die de grootste is, ook logisch. Maar welke partijen dan verder? Ik kan me voorstellen dat het CDA als gematigde partij mee gaat doen. En dan wordt het nadenken over komt Voorschoten Lokaal in het nieuwe College. De vorige lokale partij ONS kwam destijds na de verkiezingen 2010 direct in het college, ook omdat ze door de fusie daarvoor met D66 de grootste partij waren in Voorschoten. Dat College van ONS en VVD heb ik toen geformeerd. 

Dus op zich kan Voorschoten Lokaal in het College komen. Wel moeten we kijken of er bij andere partijen voldoende vertrouwen is in Voorschoten Lokaal en of er een geschikte wethouder kandidaat is. En dan zou er nog een vierde partij bij kunnen komen. Je kunt dan denken aan D66 of GroenLinks. Allebei lijkt me wat veel van het goede. Alternatief is een College zonder Voorschoten Lokaal, maar daar zullen de andere partijen dan goede redenen voor moeten geven. Het College zou dan kunnen bestaan uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Wezenlijk is natuurlijk ook, wat wordt het programma van het nieuwe College. Ik heb voorafgaand aan de verkiezingen de programma’s gelezen. 

Er zaten verschillen in de programma's maar die lijken niet onoverkomelijk


Er zaten verschillen tussen, maar die verschillen lijken me niet onoverkomelijk. Wel zullen er prioriteiten moeten worden gesteld zodat er echt besluiten genomen worden en dat zal omdat er financieel grenzen zijn best discussie geven voordat je daar als beoogde coalitiepartijen samen uit bent.
Zelf wil ik in ieder geval dat er voldoende huizen gaan worden gebouwd en dat er ook betaalbare huizen bij zijn.

Het is dus afwachten wat uit de onderhandelingen komt. Binnen een aantal dagen moet lijkt me duidelijk worden welke partijen met elkaar verder gaan of wellicht is het dat al op het moment dat u deze column als lezer onder ogen krijgt

En hoe helpen we Oekraïne
In de tussentijd gaat het leven in Voorschoten gewoon door en we mogen nu er minder mensen lijden aan corona, bijna weer alles. Dat maakt het leven een stuk aardiger. En het je zelf testen was voor mij even wennen, maar het werkt nu wel. Je ziet ook dat de wegen een stuk drukker worden, er wordt dus duidelijk minder thuisgewerkt dat enige tijd terug.

Wel zullen veel ambtenaren van onze gemeente voorlopig nog thuis moet werken omdat in het gemeentehuis ook vluchtelingen uit Oekraïne zullen worden opgevangen. Een bijzonder iets en sympathiek. Ik vraag me wel af, zijn naast gemeentehuis en huize Bijdorp dat zichzelf aanbood er ook niet nog meer locaties? 

Zelf maak ik binnenkort weer een bijdrage over op giro 555. En er lopen ook sympathieke projecten met betrekking tot het brengen van goederen naar Oekraïne. 

Het blijft me verbazen dat Rusland deze oorlog is begonnen en hoe bereiken we dat ze er mee stoppen en er niet opnieuw mee gaan beginnen. 

Nationaal en internationaal is dus voor ons land ook werk aan de winkel.

Helma Neppérus

Oud-Kamerlid en
oud-raadslid voor de VVD