Uitslag: 1. V’97 2. Club Brugge 3. Beerschot 4. ADO Den Haag 5. KV Mechelen 6. Sparta Rotterdam 7. Sint-Truiden 8. NAC Breda 9. PEC Zwolle 10. FC Groningen 11. Excelsior Rotterdam 12. Helmond Sport Foto:HD
Uitslag: 1. V’97 2. Club Brugge 3. Beerschot 4. ADO Den Haag 5. KV Mechelen 6. Sparta Rotterdam 7. Sint-Truiden 8. NAC Breda 9. PEC Zwolle 10. FC Groningen 11. Excelsior Rotterdam 12. Helmond Sport Foto:HD Foto:

Voorschoten’97 pakt hoofdprijs op paastoernooi

Het internationale D-toernooi van Voorschoten '97 is gewonnen door het eigen Onder 13 team uit ons dorp. In de finale was Voorschoten’97 met 2-0 te sterk voor Club Brugge. De derde plaats ging naar Beerschot uit Antwerpen, dat ADO Den Haag met 3-1 versloeg in de strijd om het brons. Het Paasevenement werd een doorslaand succes. Vele honderden voetballiefhebbers genoten onder een heerlijk voorjaarszon van een lange dag met topvoetbal.

door: Hans Douw

Om klokslag 10.30 uur begonnen 12 clubs aan de 16e editie van het jaarlijkse D-toernooi. Naast thuisclub Voorschoten’97 namen dit jaar de jeugdelftallen van 11 profclubs uit Nederland en België deel. In 2020 en 2021 werd het evenement afgelast vanwege Corona. Veel mensen vreesden dat het vermaarde evenement daardoor definitief van de kalender zou verdwijnen. Niets bleek minder waar. 

Dat de organisatie deze Paasdagen zo kort na de Pandemie een vlekkeloos georganiseerd toernooi neerzette, is een prestatie van formaat. Er heerste dan ook een opgewekte sfeer op en rond de velden. Dat het weer mogelijk was om zonder restricties naar voetbal te kijken, lokte een hoop supporters naar Sportpark Adegeest. 

Bovendien bleek het niveau dit jaar hoog. De jonge talenten bewezen door hun snelle en doordachte spel tot de top van Nederland en België te behoren.

In de poulefase wist thuisclub Voorschoten’97 af te rekenen met PEC Zwolle, NAC Breda en Sint-Truiden uit België. In de halve finale trof het vervolgens Beerschot, dat samen met Helmond Sport debuteerde op het toernooi. In een gelijkwaardige wedstrijd werden aan beide kanten kansen gecreëerd, maar Voorschoten trok uiteindelijk met 2-0 aan het langste eind. In de andere finale versloeg Club Brugge onze regiogenoot ADO Den Haag met gelijke cijfers: 2-0. Net deze ochtend tekende Voorschoten’97 een samenwerkingsovereenkomst met ADO Den Haag, maar een finale met deze nieuwe partner zat er niet in.

In de finale was Club Brugge aanvankelijk de bovenliggende partij. De ploeg uit West-Vlaanderen kreeg diverse grote kansen, maar wist deze niet te verzilveren. Vervolgens trad een oude voetbalwet in werking en vielen de goals aan de andere kant. Uiteindelijk viel op de toernooizege van Voorschoten’97 werkelijk niets af te dingen. 

Voor de tweede keer in de historie won de club uit ons dorp haar eigen prestigieuze toernooi. Het D-toernooi kende in 2005 haar eerste editie. In 2013 wist de thuisploeg de trofee al een keer in Voorschoten te houden. Nu werd dat huzarenstukje in 2022 dus herhaald. Met eerdere winnaars als AC Milan, VfL Bochum, AA Gent en Feyenoord bevindt Voorschoten’97 zich in goed gezelschap.

Beste speler van het toernooi werd Albert Tourment van KV Mechelen. Tot beste keeper werd Roar Joels van Sparta uitgeroepen. De sportiviteitsprijs ging naar het sympathieke KV Mechelen uit België.

Na afloop reikte Wethouder Marcel Cramwinckel van sport op het hoofdveld voor de kantine de prijzen uit aan de gelukkige winnaars. Na twee jaren met Corona staat het toernooi weer als een huis. Dat betekent dat er zeker een 17e editie gaat komen in 2023. Uiteraard zal ook dan op Tweede Paasdag gespeeld gaan worden.