Maandelijks deelt Fred Snelderwaard zijn 'hersenspinsels' met de lezers van de Voorschotense Krant. Foto: PR
Maandelijks deelt Fred Snelderwaard zijn 'hersenspinsels' met de lezers van de Voorschotense Krant. Foto: PR Foto:

Niet meer jubelen,
de Jubelton is afgeschaft

Stel u heeft 2 kortingsbonnen voor de supermarkt. 1 is voor een korting voor 25 euro voor alles in de winkel. En u heeft een speciale van € 25 die u mag gebruiken voor de versafdeling. U mag ze alleen niet allebei gebruiken. Vraagt u zich toch ook af waarom die speciale bon er dan nog is?

Vermogen naar volgende generatie
Schenk en erfbelasting is een element van de belastingen waar ik mij veel mee bezig hou. Het “plannen” om vermogen zo voordelig mogelijk naar de volgende generatie(s) over te brengen is interessant en ook dankbaar werk. Het is toch vermogen waar iemand al meerdere keren belasting over betaald heeft, dus om dan nog een keer af te tikken…

Uiteraard is het leuker om tijdens leven met de warme hand vermogen over te hevelen. Er zijn daarvoor, naast een kleine jaarlijkse vrijstelling, een paar mogelijkheden. Voor kinderen tot 40 jaar mag u € 27.000 belasting vrij schenken maar voor de koop van een woning wordt dit verhoogd tot € 105.000, de “jubelton”. Doelstelling van deze vrijstelling was het op gang brengen van de woningmarkt en vermindering van de hypotheekschulden in Nederland. Met de vermindering van het politieke landschap en de stijgende woningprijzen wordt nu gesteld dat kinderen van welgestelde ouders hiermee een voordeel hebben op de woningmarkt. Dat leek mij overigens altijd al het geval.

Afschaffing (oh sorry correctie)/ vermindering jubelton
De politiek wil nu dus weer van de jubelton af. ICT problemen maken het onmogelijk om tot een snelle totale afschaffing te komen. De simpele oplossing zou dan zijn, verminder de vrijstelling tot nihil dan is het opgelost. Maar de politiek kiest een onduidelijke oplossing. We verlagen de jubelton van € 105.000 tot een bedrag van ongeveer € 27.000,- vanaf 2023. En die vrijstelling van € 27.000,- die was er dus al, u kon dit bedrag al zonder voorwaarden schenken.

Hiermee is de jubelton dus afgeschaft maar de onduidelijkheid die nu ontstaat is, dat gedacht wordt dat er dus 2 keer € 27.000 onder de vrijstelling valt. Helaas beste lezers, houd hier rekening mee in uw overwegingen.

Voor 2023 kunt u nog wel uw slag slaan.
Ik wens u een jubelende maand.

Mr Fred Snelderwaard
(fred@accountantskoeleman.nl)