Kayan Smit
Kayan Smit Foto:

Zelfde mensen, zelfde bestuur, zelfde cultuur

"Ik heb hier geen actieve herinnering aan." Hoe vaak zullen wij dit horen, moeten wij dit horen? Het vertrouwen in de politiek is tot onder de bodem gezakt. Dit is niet voor niets, de problemen hebben zich opgestapeld: Één ontslagen kabinet, twee ontslagen ministers, een record lange formatie, de stikstofproblematiek, een ontplofte woningnood, een pandemie, confrontaties, ruzietjes, relletjes, het gaat zo maar door.

door: Kayan Smit 

Sigrid Kaag en Rutte pleitten voor een 'nieuwe bestuurscultuur'. Wat is daarvan gekomen? In mijn opinie, niets. De inmiddels beroemde Nokia van onze minister-president; Een voorbeeld van de helderheid in de Nederlandse politiek. Elk politiek ambtenaar moet al zijn e-mails, al zijn whatsappjes, al zijn sms'jes bewaren op een manier, zodat later beslist kan worden wat belangrijk is en wat niet. 

Meneer Rutte zegt: "Ik heb alles gedaan zoals het in de wet staat." Is dit wat men wilt dat een minister-president zegt? Niet alleen is dit niet waar, kunnen we ons niet meer verontschuldigen, ook al is alles gedaan "zoals het in de wet staat"? Het probleem is echter niet alleen de coalitie. De volledige kamer is verantwoordelijk voor dit verlies van vertrouwen in de overheid. Moet er om elk klein vergrijp een spoeddebat georganiseerd worden? Kunnen we, zonder elkaar volledig af te kraken, een discussie hebben met respect en vertrouwen? Nee. De oppositie verklaart elk probleem tot een ramp, de minister-president moet aftreden bij elke fout. Kijk naar vroeger, men had nog steeds felle kritiek, maar met respect voor elkaar als politici. Bedreigingen, interrupties, handgebaren en schreeuwen: tegenwoordig hoef je niet meer van dit gedrag op te kijken in de tweede kamer. Wangedrag wordt afgehandeld op incident niveau in de tweede kamer - een tik op de vingers door de voorzitter of een uithaal van een ander Kamerlid - maar een debat over de oorzaak en gevolgen van een incident heb ik tot nu toe niet gezien. Gedragsregels, onderlinge omgangsvormen, integriteit, het wordt niet besproken. Kijk naar het bedrijfsleven, natuurlijk komen hier ook misstanden en onwenselijk gedrag voor, maar voor een groot deel van de Nederlandse bedrijven geldt dat er geen ruimte is voor mismanagement. Klachtprocedures, gedragscodes en scherp intern toezicht zorgen ervoor dat er bij problemen kan worden ingegrepen. Dat een ceo zich zo zou gedragen, zoals politici een tirade houden, is ondenkbaar. Echter is dit een regelmatig verschijnsel, wat ongestraft blijft. Gaat dit kabinet werkelijk beginnen aan de nieuwe bestuurscultuur of gaat het op deze manier door? Wordt het een Rutte III 2.0? De tijd zal het leren. 

Naschrift redactie:
De zestienjarige Kayan Smit uit Voorschoten zit in de 5e klas van het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Hij heeft aangeboden om maandelijks een column voor de Voorschotense Krant aanleveren. Niet alleen nder het motto 'wie de jeugd heeft, heeft de toekomst,  maar ook omdat wij nieuwsgierig zijn naar wat er leeft bij de jeugd, hebben wij hem als columnist met plezier welkom geheten in onze krant.