Afbeelding
Foto:

10 jaar terug

Op 31 maart 2012 ging ‘Theehuis Jansland’ officieel open. Een jong meisje stapt binnen. Haar huidige baan gaf haar even geen voldoening meer en ze wilt zich ontwikkelen. Door een stoornis in het autisme spectrum voelt zij zich “beperkt”, maar als doorzetter met ambities, raapt ze al haar moed bijeen om de juiste plek en mensen te vinden.

Het theehuis is een bijzondere werkplek die toen antwoord gaf aan haar wensen en vragen. Na een kennismaking mocht ze snel aan de slag in de horeca. Het was spannend, maar absoluut niet eng. Ze kreeg weer plezier in werk en besloot dit te delen met haar omgeving en de rest van het land. 

Naast de PR die zij op zich nam, schreef ze een e-mail naar de Nederlandse Vereniging Autisme. En dat gaf veel indruk. In het jaar 2014 werd Theehuis Jansland benoemd tot ‘Autismevriendelijk’!

Ze heeft veel aan Jansland te danken en ook genoeg ervaring opgedaan. Toch was het tijd om een hoofdstuk te sluiten. Met een vaste baan bij Gemiva en een column in de Voorschotense Krant, trok ze na zes mooie jaren, de deur van het theehuis achter zich dicht.

Inmiddels bestaat ‘Theehuis Jansland’ alweer tien jaar. Vrijwilligers en leerlingen van toen en nu, komen bij elkaar. Met muziek, hapjes, drankjes en taart is dit een feestelijke avond geworden. En de hoofdpersonage van dit verhaal, liet dit zeker niet aan zich voorbij gaan. 

Vol trots zag ze hoe iedereen haar herkende. Want deze mensen lezen ook de columns die ze schrijft. Uiteraard weet iedereen nog wat Jansland voor haar betekende en andersom. Vol trots vertelt ze wat ze inmiddels doet. En nog meer dringt tot haar door wat ze in haar leven bereikt heeft.

Dat meisje van toen is nu een vrouw geworden. Dat meisje….dat ben ik.

Martine van Deventer,
Autisme ervaringsdeskundige