Ben van der Hoff verdiept zich in en geeft maandelijks advies voor een gezonde leefstijl. Foto: Vsk
Ben van der Hoff verdiept zich in en geeft maandelijks advies voor een gezonde leefstijl. Foto: Vsk Foto:

Verbod op zonnebanken zinvol of te kort door de bocht?

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) pleit al jaren voor een verbod op zonnebanken. Ze veroorzaken zeker vierhonderd extra gevallen van melanomen in ons land, volgens directeur Frans Meulenberg.

door: Ben van der Hoff

Er zijn meer tegenstanders dan voorstanders van de zonnebank. De stijging van gevaarlijke huidaandoeningen versterkt het gelijk van de tegenstanders. Maar dat de schuld bij de zonnebanken wordt gelegd lijkt wat kort door de bocht, mede gezien het ongezonde bakken in de natuurlijke zon.

De vierhonderd melanomen door de zonnebank zijn relatief, want er zijn sterke aanwijzingen dat de zonnebank óók gevallen van kanker voorkomt door de productie van vitamine D. De Amerikaanse endocrinoloog en vitamine D expert dr. Michael F. Holick is geen tegenstander van het gebruik van zonnebanken. Bij verstandig gebruik is de zonnebank, wel met UVB straling, de beste bron van vitamine D, blijkt uit meerdere onderzoeken. Langdurig in de natuurlijke of kunstmatige zon is sowieso schadelijk voor de huid en zonnebrand dient te allen tijde voorkomen te worden.
Vitamine D
Uit een studie waar Holick aan mee werkte bleek dat de botdichtheid in de heup bij zonnebankgebruikers hoger is dan bij niet-zonnebankgebruikers, een typisch vitamine D effect. Uit ander onderzoek weten we dat de zonnebank de kans op veneuze trombose met zo’n 30% kan verlagen door de gunstige invloed van diezelfde vitamine D op onder meer de antistollingseigenschappen van het bloed. Op basis van Amerikaans onderzoek uit 2007 zouden er op jaarbasis bijna zevenduizend minder doden ten gevolge van kanker te betreuren zijn in Nederland als dagelijks 25 mcg = 1000 IE vitamine D ingenomen zou worden. Deze bevinding betreft gematigde klimaatzones waar de vitamine D opname via de huid te wensen overlaat. De Britse dermatoloog dr. Julia Newton-Bishop van de universiteit van Leeds bepleit voor bepaling van de vitamine D bloedwaarde bij mensen met een melanoom. Een lage vitamine D waarde wordt geassocieerd met agressievere tumoren en een slechtere prognose. Ook dat nuanceert het zonnebankverbod van de NVDV.

Zonder de zon is er geen leven, omarm hem en geniet ervan, maar wel met mate, want hij kan huidkanker veroorzaken. Ik wens u een zonnige vakantie toe!