Een paar keer per jaar worden de hulpgoederen per vrachtwagen naar de tehuizen in Polen gebracht. Het is nog steeds hard nodig. Foto: Club van Polen
Een paar keer per jaar worden de hulpgoederen per vrachtwagen naar de tehuizen in Polen gebracht. Het is nog steeds hard nodig. Foto: Club van Polen Foto:

De Club van Polen is nog steeds hard nodig

Ik zie de laatste tijd weer veel zakken met kleding aan de weg staan- op zich natuurlijk prima- maar uit gesprekken met inwoners uit Voorschoten krijg ik ook de indruk, dat velen niet van de Stichting 'de Club van Polen' afweten en dat vind ik wel kwalijk!

door Richard Heij, Club van Polen

Sinds 1989 is de stichting “De Club van Polen” actief in Voorschoten met het inzamelen van hulpgoederen en het organiseren van transporten naar onze ontheemde medemens in diverse tehuizen in Polen. We zijn een kleine, maar doeltreffende organisatie zonder subsidies en volledig afhankelijk van vrijwilligers en donateurs. Hoe mensen in een opvanghuis terecht komen vinden wij als stichting niet belangrijk – een mens helpen overleven en een toekomst geven wel! Elk jaar weer constateren we persoonlijk dat hulp nog steeds heel hard nodig is.

De tehuizen
De tehuizen die wij ondersteunen liggen in de buurt van Wroclaw, in het zuiden van Polen. Ze zijn zeer divers: een blijf-van-mijn-lijf huis, een opvanghuis voor moeder en kind, twee mannentehuizen en een revalidatiecentrum voor kinderen. Sinds oktober 2018 rijden we ook naar de stad Lódz, in het midden van Polen. Hier gaan we naar twee mannentehuizen en een opvanghuis voor moeder en kind. Mensen komen in deze huizen terecht vanwege slechte levensomstandigheden, w.o. geen/onvoldoende financiële middelen i.c. middelen van bestaan, handicap etc.etc. Onze vrijwilligers begeleiden zelf (meestal tweemaal per jaar) het transport naar Polen en de verspreiding over de tehuizen. De vrijwilligers betalen hun eigen reis- en overnachtingskosten. Zo waarborgen wij dat de hulpgoederen op de juiste plek terechtkomen.

Inleveren van spullen
U kunt iedere dinsdagavond van 19.00 – 20.00 uur bij ons terecht in het inzamelpunt aan de Overslagstraat 1 ( achter de Aldi.) We zien u graag! Een aantal huizen biedt momenteel ook hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne en daarom vragen wij met name om kleding; bed- en linnengoed; rollators en artikelen voor de persoonlijke verzorging in te leveren. Na het inleveren van spullen op dinsdagavond, worden deze de dagen erna uitgezocht, ingepakt en verdeeld over de verschillende tehuizen.

Doneren
Door de coronapandemie, is ons magazijn een aantal maanden dicht geweest en zijn onze financiële middelen sterk teruggelopen. Wij zijn daarom dringend op zoek naar sponsoren en donateurs. De kosten voor het transport met een vrachtwagen (zo’n 2500 km) van 50 m3 zijn plm. € 2000,00 (huur + brandstof.) Uw gift komt dus volledig ten goede aan de ondersteuning van de Poolse tehuizen. Als er naast de kosten van het transport nog geld over is, kunnen we goederen aanschaffen, die wel nodig zijn, maar niet zijn ingezameld.

Hoe kunt u doneren?
Overschrijving: uw donatie is van harte welkom op IBAN-nummer: NL29 TRIO 0788 8475 54 (t.a.v. penningmeester Club van Polen te Voorschoten). Contant: iedere dinsdag in het magazijn in de Overslagstraat 1. Elke euro is zeer welkom. Alvast hartelijk dank voor uw gift!

Sponsoren
Omdat onze stichting geen subsidies ontvangt, kunnen wij alle bijdragen goed gebruiken .De hulpgoederen die we inzamelen, moeten wel naar de tehuizen in Polen gebracht worden en dat kost geld. Wilt u de Club van Polen sponsoren? Neemt u dan contact op met Adrie Ferguson, via e-mail cvpolen@gmail.com