De Rijnlandroute wordt flink duurder. Het drijvend zonneveld is daarom geschrapt. Foto: Archief Rijnlandroute.nl
De Rijnlandroute wordt flink duurder. Het drijvend zonneveld is daarom geschrapt. Foto: Archief Rijnlandroute.nl Foto:

Rijnlandroute fors duurder, drijvend zonneveld geschrapt

De aanleg van de Rijnlandroute wordt flink duurder, er is nu al een tekort van € 44,5 miljoen. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage die eind mei in de Provincie werd besproken. Daarom is besloten om het aangekondigde drijvend zonneveld en energieopslag te schrappen. Dat levert een besparing van € 5 miljoen op. 

De zonnepanelen hadden ervoor moeten zorgen dat de CO2uitstoot in een periode van 25 jaar met ruim 20.000 ton zou afnemen. De opbrengst werd geschat op ruim anderhalf miljoen kWh per jaar terwijl de tunnel jaarlijks ongeveer 2 miljoen aan elektriciteit gaat verbruiken. 

Er was 965 miljoen euro uitgetrokken voor de Rijnlandroute met een post onvoorzien van 99 miljoen euro. Toch zijn er nu nieuwe kredieten nodig, aldus de provincie die ook waarschuwt voor vertraging bij de werkzaamheden in de tunnel, op de Tjalmaweg in Katwijk en het werk rond de Europaweg in Leiden, bij de Lammenschans. Tijdens de behandeling van de aanbestedingsopdracht voor de Europaweg in het laatste kwartaal van dit jaar, komt de Provincie met een financieel voorstel om de tekorten te dekken. 

Reden voor de budgetoverschrijding is onder andere de oorlog in Oekraïne, aldus het rapport. ‘Materialen zijn niet of tegen veel hogere prijzen te krijgen.'  Dat geldt ook voor de aanbesteding van de Europaweg waar het project naast de gestegen prijzen ook werd geconfronteerd met onvoorziene meerkosten, als gevolg van indexatie en fouten in de raming die eind 2021 aan het licht kwamen. 'Met de gemeente Leiden wordt wordt bekeken welke financiële optimalisaties en eventuele verhoogde bijdragen van derden er nog mogelijk en realistisch zijn.'

Wat betekent dat voor Voorschoten? Die vraag beantwoordt wethouder De Bruijn. 'We begrijpen dat eerst gekeken wordt binnen het project naar kosten schrappen, in plaats van direct meer geld aan te vragen. Maar met de huidige stikstofdiscussie en de energieproblematiek, is het wel erg zonde dat nu eerst het zonneveld geschrapt lijkt te worden. Voorschoten is niet gevraagd mee te betalen aan deze extra kosten. Eerlijkheidshalve zal dit ook een lastige opgave zijn gezien de krappe financiële ruimte versus onze ambities.

Wat betreft de Europaweg is het nog steeds de planning om dit jaar te gaan aanbesteden. Dat betekent op dit moment nog geen uitstel. Mocht dit wel gebeuren, mede gezien de toenemende verkeersbewegingen op dit traject, zal dit zeker impact hebben op de bereikbaarheid van Voorschoten.'