Bart Carpentier Alting, sinds 1983 steekt hij met veel energie en enthousiasme bijna al zijn tijd in de ontwikkeling van het 'mooiste recreatiegebied van Zuid-Holland'. Foto: Vsk
Bart Carpentier Alting, sinds 1983 steekt hij met veel energie en enthousiasme bijna al zijn tijd in de ontwikkeling van het 'mooiste recreatiegebied van Zuid-Holland'. Foto: Vsk Foto:

Bart Carpentier Alting's droom wordt verwezenlijkt

Tot 7 juli ligt het op enkele punten aangepaste bestemmingsplan voor de ontwikkeling Vlietland ter inzage bij de gemeente Leidschendam. Aangezien al eerder de bouw van 222 recreatiewoningen is toegestaan, verwacht Bart Carpentier Alting, eigenaar en directeur van Recreatiecentrum Vlietland B.V. geen hindernissen meer. Na tientallen jaren van ‘slepen en sleuren’ bij overheden en instanties weet hij, dat nu eindelijk zijn droom verwezenlijkt gaat worden.

Het gebied kwam via Volker Stevin, dat Vlietland had aangekocht voor zandwinning, na verkoop in eigendom van de Provincie Zuid-Holland. Volker Stevin had bij die verkoop bedongen dat zij de rechten behielden voor de ontwikkeling en exploitatie van commerciële voorzieningen in Vlietland. In 1983 zijn deze rechten verkocht aan Vlietland B.V.

Aan de realisatie van het plan, zoals dat nu is gepresenteerd, is heel wat vooraf gegaan om overheden mee te krijgen om alle vergunningen te verlenen, ‘ik heb zelfs leden van de Tweede Kamer hier uitgenodigd om hen met eigen ogen te laten zien welke mogelijkheden dit gebied heeft om hier te recreëren’, vertelt Carpentier Alting.

Zelfs toen het gebied nog één grote nauwelijks toegankelijke modderpoel was, zag Carpentier Alting de mogelijkheden om het circa 300 hectare tellende Vlietland te ontwikkelen tot een gevarieerd recreatiegebied. ‘Na het verkrijgeng van de rechten op de ontwikkeling en exploitatie kon ik starten om in goed overleg en samenwerking met de rijksoverheid, de provincie en de gemeente hier een prachtig watersport- en recreatiegebied te ontwikkelen, een groene strook met veel water midden in de Randstad dat even lang is als de Kagerplassen. Flora- en faunaonderzoek heeft uitgewezen dat er in het gebied geen zeldzame planten en dieren te zijn. Uitvoering van de plannen zou de natuurwaarden juist verhogen, zoals de realisatie van natuurvriendelijke oevers en het verbeteren van de bodem voor toename van dier- en plantsoorten. Daarnaast zal de geplande aanleg van poelen het voortplantingsmilieu bevorderen, ook is er gedacht aan vleermuiskasten en wanden voor de oeverzwaluw, oordeelde men.

‘Ik begon in 1984 met de bouw van een houten keet, een voormalig strandpaviljoen, dat het eerste restaurant op Vlietland zou worden, liet een jachthaven graven, zette er een zeilschool op en de eerste recreanten uit de omgeving begonnen Vlietland te ontdekken. Inmiddels is Vlietland uitgegroeid tot een prachtig recreatiegebied, waar jaarlijks meer dan een miljoen recreanten komen. Vlietland behoort officieel tot het grondgebied van Leidschendam/Voorburg maar dat slechts door de Vliet gescheiden, zo dicht bij Voorschoten ligt, dat er weinig Voorschotenaren zullen zijn die niet beter weten dan dat Vlietland bij Voorschoten hoort.

De verschillende activiteiten zoals onder andere het restaurantjachthavens, een watersportwinkel, een jachtwerf, de zeilschool, het onlangs geopende Storm Aqua Pretpark, het Klimpark, en ook de camping heeft Recreatiecentrum Vlietland BV allemaal verpacht. Veel tijd heeft Carpentier Alting ook besteed aan de ontwikkeling van een golfbaan, recreatiewoningen en andere nieuwe voorzieningen waaronder drie nieuwe restaurants. Hiermee zou het recreatieaanbod compleet zijn, omdat er daarmee het hele jaar rond activiteiten zijn op Vlietland, legt Carpentier Alting uit.

Door de aanleg van de RijnlandRoute moest de golfbaan uit de plannen worden geschrapt, maar de RijnlandRoute gaat er wel voor zorgen dat Vlietland veel beter bereikbaar wordt. Het oorspronkelijke plan zoals opgenomen in het in 2010 vastgestelde bestemmingsplan is nu bijgesteld, er worden nu 222 grondgebonden recreatiewoningen gebouwd in plaats van de eerder beoogde mix van grondgebonden woningen en gestapelde recreatiewoningen Verder is besloten de drie nieuwe restaurants samen te voegen tot één groot nieuw restaurant bij het zwemstrand in Vlietland. Alle recreatiewoningen worden gebouwd volgens de laatste eisen aan duurzaamheid en gerealiseerd op eilandjes die met bruggen aan elkaar verbonden zijn. Vrijwel alle recreatiewoningen krijgen een aanlegsteiger zodat men met een sloep of andere boot van de meren in Vlietland en de waterrijke omgeving kan genieten .

Alle benodigde onderzoeken voor het verkrijgen van vergunningen zijn nu afgerond en afgestemd met de gemeente Leidschendam-Voorburg en andere overheden en instanties. Het aangepaste plan ligt tot 7 juli ter inzage bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. Naar verwachting hebben wij dit najaar een onherroepelijk bestemmingsplan en kan er in 2023 gestart worden met de voorbereidingen. 'Het recreatiegebied Vlietland wordt het meest complete watersport- en recreatie- gebied in Zuid-Holland', voorspelt Carpentier Alting. Het plan wordt verder ontwikkeld en uitgevoerd onder de naam Dutch Lake Residence, een samenwerking van Vlietland BV met Kondor Wessels en DGI.

Niet alleen de inwoners van Voorschoten zullen profiteren van de vele recreatie voorzieningen op Vlietland, dat ook in de toekomst gratis toegankelijk zal blijven, maar andersom zullen de mensen die in de recreatiewoningen op Vlietland verblijven, op de fiets en lopend, via de blauwe brug het gezellige centrum van Voorschoten bezoeken, goed voor de horeca en goed voor de winkels in het centrum!