Afbeelding
Foto:

Fred Snelderwaard: Naheffing bij (aangeschoten) Profiteurs

Sorry beste lezers het is iets weer iets fiscaals en er zullen zeker lezers zijn die het 'preken voor eigen parochie' vinden.  We spreken af dat u alleen verder leest als u het raar vindt dat iemand nu alsnog een hoger belastingtarief moet betalen over iets dat hij 10 jaar geleden heeft verdiend.

Hardwerkende ondernemers profiteurs?
Deze 'iemand' is een ondernemer die zijn onderneming in een BV heeft (een directeur/aandeelhouder; een “DGA”) . Deze DGA betaalt belasting over zijn salaris en zijn BV betaalt belasting over de winst. Tot nu toe logisch. Als deze aandeelhouder de winst van zijn BV wil ontvangen (dividend) betaalt hij nu nog een keer 26,9%. Gelooft u mij, op deze wijze betaalt hij ongeveer evenveel belasting als een eenmanszaak.

Het voordeel van een BV is dat de DGA dit dividend kan uitstellen. Vaak omdat dit laatste belastinggeld gebruikt kan worden om de onderneming te financieren/uit te breiden. Ja en er zijn DGA’s die het uitstellen omdat ze de belasting nog niet willen betalen (maar dat is slechts uitstel). Volgens links Nederland zijn door deze laatste groep, alle DGA’s profiteurs. Maar wel 'profiteurs' die dankzij deze reserves de coronatijd zijn doorgekomen. 

Belastingverhoging
Nu wil de overheid de belasting over dit dividend verhogen naar bijna 30% dat is een forse verhoging maar ja u weet, coronasteun, oorlog, stikstof etc. Iedereen moet bijdragen!  MAAR die 30% moet ook betaald worden over het geld dat deze DGA over het verleden nog niet heeft kunnen (of willen) uitkeren.

Dat betekent feitelijk dus een belastingverhoging over hun inkomen uit het verleden en dat beste lezers kan gewoon echt niet.

Stelt u eens voor dat op ieders salaris een extra heffing over de afgelopen jaren plaatsvindt, dan is 'het Malieveld' echt niet groot genoeg. Verhoging prima, maar stel dan vast over welk gedeelte de verhoging niet van toepassing is (lees het verleden).
Dit zal niet gebeuren want dit trucje is in het verleden ook eerder gedaan met een wat kleinere verhoging.

Helaas is er in Nederland geen 'ondernemerspartij' van betekenis


Helaas is er in Nederland niet een “ondernemerspartij” van betekenis die hier voldoende tegengas op kan geven.

Ik vrees derhalve dat de DGA’s hier echt mee te maken gaan krijgen. Daarom, tijd voor actie! Spandoeken zullen geen zin hebben maar uw adviseur weet vast wat oplossingen om de pijn te verzachten. 

Ik wens u een actierijke maand.

Mr Fred Snelderwaard RB
(fsnelderwaard@accountantskoeleman.nl)