De vorige edities speelden zich af in Tanzania en Oeganda Dit jaar voert de tocht door Kenia.
De vorige edities speelden zich af in Tanzania en Oeganda Dit jaar voert de tocht door Kenia. Foto:

Voorschotenaren fietsen voor Amref Flying Docters

Voor de derde keer gaat een groep van zeven mannen uit Voorschoten en omgeving deelnemen aan de Africa Classic. Doel is om fondsen te werven voor Amref Flying Docters, dat een inspirerende kijk op hulpverlening heeft. Alle projecten van die organisatie worden uitgevoerd door lokale mensen, die op de hoogte zijn van de specifieke omstandigheden. De vorige edities speelden zich af in Tanzania en Oeganda. Dit jaar voert de tocht door Kenia. Martijn en Thomas Schoonhoven maken deel uit van het team ‘Fietsen voor Dochters’. Samen kijken zij vooruit naar het avontuur, dat in september gepland staat.

door: Hans Douw

‘De tocht is de afgelopen jaren een aantal keren uitgesteld. Corona gooide steeds roet in het eten. Vanwege de logistiek is de bestemming ook nog een keer gewijzigd. Aanvankelijk zouden wij in Malawi fietsen, maar dat bleek te complex. Nu gaan wij naar Kenia, wat ook een heel bijzondere bestemming is. Het gaat om een tocht van zeven dagen, waarin wij ongeveer 450 kilometer moeten fietsen. Het gaat om onbestrate wegen, daarnaast moet een hoogteverschil van 4.000 meter worden overbrugd. Gemiddeld zullen we een uur of zes per dag op de mountainbike zitten. Onderweg kan er van alles gebeuren. Spannend is de strijd met het gevaarlijkste dier van Afrika. Dat is de Malariamug. Het is zaak om goed beschermd op pad te gaan.

Onderweg bezoeken we ook een aantal projecten. Veel van die projecten richten zich op basale gezondheidszorg. Hygiëne, toegang tot drinkwater en kraamzorg zijn van levensbelang. Ook wordt getracht om meisjes langer op school te laten zitten. In Nederland is dat vanzelfsprekend, maar in Afrika stoppen veel meisjes vroegtijdig door kindhuwelijken of zwangerschap voor het 18e levensjaar. Ook het voorkomen van meisjesbesnijdenis is een belangrijke activiteit van Amref. Voor een klein bedrag is een alternatief ritueel voor meisjes ontwikkeld, zodat ze niet verminkt hoeven te worden. Dat is zo waardevol.

Als het om gezondheidszorg gaat, kunnen wij op sommige punten leren van de manier waarop in Afrika dingen worden georganiseerd. Zo trekt een pop-up kliniek rond die van plaats tot plaats trekt. Eenmaal ingericht worden in zo’n voorziening 600 mensen geholpen in twee dagen. Lokale bewoners worden dan gevaccineerd, ze kunnen een diagnose laten stellen of een eenvoudige behandeling ondergaan. En dat voor slechts een paar duizend Euro. Voor relatief weinig geld levert dat enorm veel op.

Alle mannen in onze groep hebben toevallig ook dochters. Wij zijn ons zeer bewust van onze bevoorrechte positie en hebben veel respect voor de lokale bevolking. Wij zijn geen semiprofessionele fietsers, maar gewoon sportieve vrienden die een uitdaging aangaan. Dat betekent dat wij behoorlijk moeten trainen om de tocht te volbrengen. Het was qua voorbereiding niet handig dat de koers steeds werd uitgesteld. Wij gaan er nu vanuit dat hij doorgaat in september. Wij trainen een aantal keren per week om fietsfit te worden.
De afgelopen jaren was er ook nog een tekort aan mountainbikes. Corona heeft de vraag naar fietsen en mountainbikes zodanig opgedreven, dat lange levertijden ontstonden. Inmiddels zijn wij alle zeven voorzien van een mountainbike, dus wat dat betreft zijn wij er klaar voor.

Uiteraard fietsen wij om zoveel mogelijk fondsen te werven. Alle informatie staat op www.africaclassic.nl/fietsen-voor-dochters. Binnen een paar seconden kan iedereen bijdragen!

www.africaclassic.nl/fietsen-voor-dochters

Martijn Schoonhoven maakt deel uit van de groep mannen die deelnemen aan de Africa Classic.