Volgende week viert Voorschoten '97 haar 25 jarig bestaan! Op 1 juli 1997 gingen SVLV, Randstad Sport en SV Voorschoten verder onder één naam, met één shirt en één logo. Foto: Hans Douw
Volgende week viert Voorschoten '97 haar 25 jarig bestaan! Op 1 juli 1997 gingen SVLV, Randstad Sport en SV Voorschoten verder onder één naam, met één shirt en één logo. Foto: Hans Douw Foto:

Voorschoten’97 bestaat 25 jaar

Volgende week vrijdag bestaat Voorschoten’97 exact 25 jaar. Wat ooit begon als een spannende fusie van drie verenigingen, is inmiddels een club uit één stuk. Op 1 juli 1997 gingen SVLV, Randstad Sport en SV Voorschoten verder onder één naam, met één shirt en één logo. Ter ere van het zilveren jubileum is een gids uitgebracht waarin wordt teruggekeken op de eerste 25 jaar.

Op 30 juni 1997 zaten Jan Hakker en Gerard Spaans bij notaris Koch in Den Haag. Na het doorlopen van de formaliteiten was de fusie vanaf 1 juli een feit. De eerste jaren waren lastig. Veel leden waren hun oude cluppie kwijt, terwijl de fusieclub het hart van de Voorschotense voetballers nog moest veroveren. Terwijl de ouderen langzaam wenden aan het groen en het geel, maakte de club bij de jeugd een stormachtige groei door. Niet alleen meldden de lokale jonge voetballers zich in grote getalen bij de club aan de Weddeloop, ook in de Stevenshof en Leiden Zuid-West bleek Voorschoten’97 grote aantrekkingskracht te bezitten. In de provinciale en landelijke lijstjes met grootste clubs was Voorschoten’97 steevast in de top van het klassement terug te vinden. Ook de atletiektak veroverde een niet meer weg te denken positie in de vereniging. Talloze Voorschotenaren genieten van de Voorschotenloop en bij de bevrijdingsloop heeft de club zelfs landelijke verbinding. De fusieclub heeft wortel geschoten in het dorp. Vanaf de Tweede Wereldoorlog was steeds weer geprobeerd om alle voetbalactiviteiten onder één vlag te brengen. Steeds weer mislukten die onderhandelingen, totdat de geesten halverwege de jaren ’90 rijp bleken te zijn. Anno 2022 kan worden vastgesteld dat de fusie is geslaagd. Onder invloed van de jeugd heeft de club één gezicht gekregen en kan worden vastgesteld dat Voorschoten’97 in het hart van de plaatselijke samenleving klopt. 

In een speciale historische gids zijn alle belevenissen van de eerste 25 jaar vastgelegd. In chronologische volgorde wordt ingegaan op alle hoogtepunten van de club. Daarnaast kijken alle oud-voorzitters kort terug op hun regeerperiode. Speciale aandacht is er voor de totstandkoming van de clubnaam, de clubkleuren en het clublogo. Om de jubileumgids ook een voetafdruk anno 2022 te laten zijn, zijn alle huidige voetbal- en atletiekteams op de foto gezet en in de gids opgenomen. Wie door de galerij met al die sporters bladert, is zich nog meer bewust van de impact van de club. Op vrijdagavond 1 juli zal voorzitter Pieter van Dijken in de clubkantine het eerste exemplaar van de gids overhandigen aan de burgemeester van Voorschoten, Nadine Stemerdink.

Met het uitbrengen van deze gids heeft clubhistoricus Hans Douw een historische trilogie volbracht. In 2008 werd de geschiedenis van het Voorschotense voetbal beschreven in een lijvig jubileumboek. In 2014 is daar een historische gids aan toegevoegd. In deze uitgave was het verleden in statistieken samengevat. Komende week wordt met de presentatie van de jubileumgids de geschiedschrijving naar het heden doorgetrokken.

Het hele weekend van 1, 2 en 3 juli zal in het teken staan van het jubileum. Na de overhandiging van de gids zal aansluitend de jaarlijkse voetbalquiz worden afgewerkt. Op zaterdag en zondag vinden tal van sportactiviteiten plaats op Sportpark Adegeest. Zowel teams van weleer als de huidige teams zullen daarbij in het veld komen. 

Alle informatie over de festiviteiten is te vinden op www.voorschoten97.nl. Komt dat zien!