Afbeelding

Filmtheater enthousiast over plannen vestiging Cultureel Centrum in Kruispuntkerk

Algemeen

Na jaren van praten en plannen maken komt er duidelijkheid voor de vestiging van het cultureel centrum in de Kruispuntkerk in Voorschoten. Op donderdag 14 maart staat het raadsvoorstel ‘ontwikkeling Kruispuntkerk’ op de agenda van de Commissie Wonen, Ruimte en Groen.

De Stichting filmtheater Voorschoten en de Stichting Beheer Cultureel Centrum Voorschoten zijn enthousiast over de plannen en hebben via onderstaande brief aan de leden van de gemeenteraad laten weten graag aan deze ontwikkeling mee te willen werken. (De vergadering van de commissie Wonen, Ruimte en Groen is 14 maart vanaf 19.30 uur te volgen via de website van de gemeenteraad)

“Geachte voorzitter,

Al vele jaren participeert het bestuur van Filmtheater Voorschoten (FTV) in allerlei initiatieven om te komen tot permanente huisvesting voor een van de belangrijkste culturele voorzieningen van het dorp. Het meest recente voorbeeld hiervan was de poging een filmtheater te realiseren bij de bibliotheek. Dit plan is niet doorgegaan ook al hadden beide organisaties elkaar bij huisvesting onder één dak op een uitstekende manier kunnen inspireren en versterken.

Gelukkig deed zich kort na het afwijzen van dit initiatief een nieuwe kans voor. Voor de vierde keer raakte het FTV betrokken bij een mogelijke realisatie van een film- en theaterzaal in de Kruispuntkerk (KPK). Hoewel het aanvankelijk moeite kostte de ongeveer 50 vrijwilligers van het Filmtheater te enthousiasmeren om zich opnieuw in te zetten voor wéér een verkenning, hebben we er voor gekozen er toch weer vol voor te gaan.

Op initiatief van het college van B&W zijn met externe begeleiding gesprekken gevoerd met Stichting Beheer Cultureel Centrum (SBCC), vertegenwoordigers van de Cultuurfabriek en de huidige gebruikers van het Cultureel Centrum (CC) waaronder Filmtheater Voorschoten. Dit heeft geleid tot het voorstel waarover u een besluit gaat nemen.

Graag roepen wij in herinnering dat als gevolg van uw besluit in 2020 het CC sinds januari 2021 wordt beheerd door SBCC. Wij zijn u daarvoor zeer erkentelijk omdat u daarmee niet alleen heeft gewaarborgd dat het filmtheater door kon met haar activiteiten, maar dat ook alle andere culturele activiteiten van het FTV en andere organisaties voor de inwoners van Voorschoten bleven bestaan. SBCC is een zelfstandige stichting bestaande uit vrijwilligers van het FTV die het beheer van Sportfondsen Voorschoten BV heeft overgenomen. Daarnaast is voor het uitvoeren van de horecawerkzaamheden ook een aparte stichting opgericht, namelijk Stichting Barenzo.

Door de inspanning van tientallen vrijwilligers, gesteund door enkele ambtenaren, hebben wij de continuïteit van het CC kunnen waarborgen en de culturele programmering verder kunnen uitbouwen. Het bestuur van het FTV is buitengewoon trots op de vrijwilligers die zich zeker in de aanloopperiode het vuur uit de sloffen hebben gelopen om te bewijzen dat zo’n waardevolle culturele voorziening in ons dorp door vrijwilligers kan worden geëxploiteerd. Inmiddels hebben wij bewezen dat de gekozen formule succesvol is. Wij adviseren u daarom deze formule ook toe te passen in de Cultureel Centrum Kruispuntkerk (CCKPK).

Het bestuur van SBCC beheert het CC inmiddels al voor het vierde jaar. Het is de verwachting van het college van B&W dat dit hierna nog slechts één jaar nodig is en dat er uiterlijk per 1 januari 2026 kan worden verhuisd naar CCKPK. Wij hopen dat u komende tijd een aantal positieve besluiten neemt, zodat deze datum inderdaad wordt gehaald.

Het FTV wil zich komend jaar op allerlei manieren inzetten om de realisatie van CCKPK mogelijk te maken. Onze vrijwilligers zijn bereid zich in te zetten, het bestuur is bereid te investeren in de voorzieningen van het pand, bijvoorbeeld door een geluidsinstallatie en/of een lichtinstallatie aan te schaffen en de bestuursleden van SBCC zijn bereid hun kennis in te zetten om ook een beheersstichting in CCKPK te realiseren. Het bestuur van het FTV voelt een grote verantwoordelijkheid om van CCKPK een succes te maken.

Naar onze opvatting kan de realisatie van de CCKPK een succes worden als het FTV daarin een belangrijke speler wordt. Wij zullen met jeugdtheater, jeugdfilms, keuzefilms voor basisschoolleerlingen, kinderactiviteiten (cinemini), films voor volwassenen, live opera’s on screen, exhibitions on screen, concertregistraties, filmcursussen en toneel en theater voor volwassen een veelgebruiker van de nieuwe voorziening worden. Het filmtheater is dus veel meer dan een organisatie die films vertoont. Wij zijn een brede culturele stichting die een veelzijdig filmaanbod en een breed scala aan podiumactiviteiten voor alle inwoners van Voorschoten organiseert. In 2023 hadden wij bijna 13.000 bezoekers uit alle generaties en wij verwachten dit verder te kunnen laten groeien door de gunstige ligging van CCKPK.

Om onze programmering vanuit het CC te kunnen voorzetten, zullen wij de nieuwe accommodatie al gauw 400 dagdelen willen benutten. Onze enthousiaste vrijwilligers laten al vele jaren zien dat wij dit op professionele wijze kunnen aanbieden tegen acceptabele toegangsprijzen. Voor kinderen bieden wij vaak op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag en soms op zondagochtend activiteiten aan. En voor volwassenen bieden wij gemiddeld op vier avonden per week een programma aan. Ook programmeren wij gepaste activiteiten op bijvoorbeeld 4 en 5 mei. Uiteraard houden wij met onze programmering rekening met de wensen van andere culturele organisaties in Voorschoten, zoals dat nu ook heel zorgvuldig gebeurt. De vrijwilligers van het FTV zullen er met een aantrekkelijke culturele programmering voor zorgen dat het gaat bruisen in CCKPK. Het FTV zorgt voor de continuïteit en draagt substantieel bij aan de exploitatie van het gebouw. Het voorliggende plan biedt daarvoor volop kansen.

De kracht van dit voorstel zit in het gelijktijdig mogelijk maken van diverse activiteiten, zodat ook de kleinschalige activiteiten die nu in het CC plaatsvinden ruimte geboden kan worden. Dit komt door de tribune op +1 om te bouwen tot een zaal en ook door de kosterswoning bij het plan te betrekken. Natuurlijk vereist dit wel dat de ruimten ten opzichte van elkaar geluiddicht moeten zijn. Dat is wel een belangrijk aandachtspunt. Wij hebben overigens nog enkele andere punten waarover wij met de gemeente in overleg willen, zoals de looptijd van het huurcontract, de betaalbaarheid van de zaal, de akoestiek, de geluidsisolatie, de exploitatie van de horeca en het waarborgen van een lichtdichte ruimte. En ook hebben wij een aantal wensen die nu nog niet in het plan zijn verwerkt, maar wij hebben er vertrouwen in dat dit in een latere fase allemaal besproken kan worden. De basis staat en daar gaat het om!

Wij hopen dat het voorliggende plan bij u net zoveel enthousiasme oproept als bij de vrijwilligers en besturen van FTV en SBCC en dat we na uw besluit voortvarend naar de volgende fase kunnen.

Met vriendelijke groet,

namens het bestuur van Stichting Beheer Cultureel Centrum
Ralph Donners, Voorzitter

namens het bestuur van Stichting Filmtheater Voorschoten,
Wim Carabain, Voorzitter”

Afbeelding

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zaterdag 8 juni open dag Activiteitencentrum Oud Woelwijck 21 uur geleden
Antoinette van Dorssen, direkteur Stichting Duivenvoorde heet de genomineerden welkom in de Marotzaal op Duivenvoorde. Foto: VSK
Bekendmaking winnaars VriendenLoterij Kasteelprijs 2024 op Kasteel Duivenvoorde 17 mei, 14:59
Het Ambachts- en Baljuwhuis
Mislukte verkoop AB-huis: een dure les 17 mei, 14:59 2
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek 17 mei, 13:55
Ook boven het Burgemeester Berkhoutpark was het Noorderlicht prachtig te aanschouwen
Het Noorderlicht, ook Voorschotense lucht kleurt paars 17 mei, 08:49 1