GroenLinks raadslid Conny van der Krogt
GroenLinks raadslid Conny van der Krogt

GroenLinks: Onbeperkt parkeren in Voorschoten kan niet meer

Politiek Persberichten Politiek

(Persbericht) In de commissie wonen, ruimte en groen is gesproken over een voorstel om een parkeerbeleid op te stellen in Voorschoten. Parkeren is op sommige plaatsen in ons dorp niet makkelijk, dat geldt voor auto’s en voor fietsen. Denk aan de drukte rond de stations en de omliggende straten, maar ook parkeerplaatsen in wijken die soms lange tijd door bedrijfsbusjes of steeds dezelfde auto’s bezet zijn.

Deze ongemakken waren voor GroenLinks bij het opstellen van het Progressief Akkoord aanleiding om het college te vragen hier mee aan de slag te gaan. Met de startnotitie geeft het college aan een eerste stap te zetten naar een parkeerbeleid.

GroenLinks vindt het belangrijk dat nagedacht wordt over het aantal parkeerplaatsen bij en in woonwijken. Maar ook over het wel of niet invoeren van betaald parkeren. Denk hierbij bv aan de parkeerplaatsen rond de stations. En wat te denken van de overlast die de wijken aansluitend aan Leiden kunnen gaan krijgen nu daar betaald parkeren wordt ingevoerd. Dit zijn zaken die nu buiten beschouwing lijken te blijven.

Over het aantal parkeerplaatsen die het college voorstelt; 1.7 per woning, is GroenLinks ook ongelukkig. Waarom dat aantal? Is het niet verstandig bij het ontwikkelen van beleid dit aantal te bepalen, op basis van de gewenste visie?

In de startnotitie wordt autodelen, meer fietsen en gebruik van OV gestimuleerd. Is het in ons Voorschoten dan echt nodig of gewenst om voor elke 10 woningen 17 parkeerplaatsen te reserveren? Realiseert het college wat voor beslag dit heeft op de openbare (vaak groene) ruimte, zeker nu er ook diverse nieuwe woonwijken bijkomen?

Veel mensen in Voorschoten maken gebruik van elektrische fietsen of bakfiets in en rond het dorp. Het zou goed zijn als daar betere parkeergelegenheid voor zou komen en niet de grote parkeerterreinen voor auto’s. Zonde van de ruimte en een aanslag op de hittestress.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Zaterdag 8 juni open dag Activiteitencentrum Oud Woelwijck 21 uur geleden
Antoinette van Dorssen, direkteur Stichting Duivenvoorde heet de genomineerden welkom in de Marotzaal op Duivenvoorde. Foto: VSK
Bekendmaking winnaars VriendenLoterij Kasteelprijs 2024 op Kasteel Duivenvoorde 17 mei, 14:59
Het Ambachts- en Baljuwhuis
Mislukte verkoop AB-huis: een dure les 17 mei, 14:59 2
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek 17 mei, 13:55
Ook boven het Burgemeester Berkhoutpark was het Noorderlicht prachtig te aanschouwen
Het Noorderlicht, ook Voorschotense lucht kleurt paars 17 mei, 08:49 1