Afbeelding
Foto: VSK

Bieb naar gemeentehuis, cultureel centrum naar Het Kruispunt?

Politiek Politiek

De gemeente heeft onlangs een intentieovereenkomst gesloten met de eigenaar van Het Kruispunt voor de vestiging van een cultureel centrum en filmtheater in het pand. De bibliotheek gaat op termijn naar het verbouwde gemeentehuis, naar verwachting over 5 tot 7 jaar. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief. Het onderwerp werd donderdagavond besproken in de raadscommissie Burger & Bestuur. De raad neemt op 2 november een besluit. 

Het huis van Voorschoten, Kultuurhuis, Multi Functionele Culturele Accommodatie, burgerinitiatief Het Kruispunt en vorig jaar de bieb+, de plannen hebben de laatste twintig jaar heel wat namen gehad maar niet één werd gerealiseerd. ‘Maar nu is het de intentie om dit voorstel uit te voeren’, schrijft het college.

De bibliotheek is het eens met dit voorstel. ‘Het biedt ons perspectief’, zei de kersverse nieuwe directeur Esther Habers van de bieb donderdagavond. ‘Het is belangrijk om te bouwen aan een toekomstbestendige bibliotheek en we kunnen nu gaan bedenken wat we willen.’ Ook de locatie in het toekomstig verduurzaamde gemeentehuis aan de Leidseweg kan op instemming rekenen. ‘Daar hebben we niet alleen fysiek meer ruimte maar we kunnen ook de openingstijden verruimen.’ Daar wil men best 5 tot 7 jaar op wachten. ‘Maar’, waarschuwde Habers. ‘We hopen wel dat deze termijn niet uitloopt en de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. We willen een visie en een daadkrachtig besluit.’

In de tussentijd wordt aan het pand aan de Wijngaardenlaan onderhoud gepleegd en worden beperkte duurzaamheidsmaatregelen genomen die binnen die 5 tot 7 jaar terugverdiend kunnen worden.

De locatie voor een nieuw Cultureel Centrum werd actueel toen de raad een aantal jaar geleden besloot het Cultureel Centrum aan de Marijkelaan af te stoten voor woningbouw en eventuele nieuwbouw voor de Fortgensschool waardoor de Nuts en de Emmaus naar de plek van de Fortgens konden verhuizen. Dat laatste wordt nu losgelaten en over de scholenbouw wordt later een besluit genomen.

In de intentieovereenkomst met de eigenaar van Het Kruispunt is opgenomen dat er een haalbaarheidsonderzoek wordt uitgevoerd naar het onderbrengen van de diverse culturele instellingen in het dorp en het Filmtheater. De achterliggende pastoriewoning wordt daar ook bij betrokken. Bij een positief resultaat gaan beide partijen de plannen ontwikkelen. Voor een eerder plan in Het Kruispunt was al € 5,2 miljoen beschikbaar. Of dit genoeg is voor de huidige plannen, moet nog blijken. Een en ander moet ook passen in de centrumvisie. Een uitkomst is nog heel onzeker.

De oppositiepartijen waren niet onverdeeld blij met het plan. ‘Er zit weliswaar perspectief in voor de bieb maar we hadden op zijn minst een inventarisatie en een kostenplaatje verwacht’, reageert GroenLinks fractievoorzitter Albert Deuzeman. Hij vreest dat het project veel langer gaat duren dan de geplande 5 tot 7 jaar. ‘Wij waren voorstander van de bieb+ en dat is ook weer afgeblazen dus er is weinig vertrouwen.’

Ook de SP ziet het nog niet zo zitten. ‘Nu de bieb verduurzamen naar aanleiding van een plan waarvan we niet weten of het wel doorgaat? De MFA in de bibliotheek kon voor een redelijke prijs worden gerealiseerd.’

Wethouder Paul de Bruijn erkende dat het raadsvoorstel nog niet volledig was. Hij verwees naar externe factoren zoals het tekort aan ambtenaren. ‘Wij zien het nu als twee losse projecten naast elkaar. De toekomst voor de bibliotheek moet duidelijk worden, daar kunnen we een besluit over nemen. Het andere traject is Het Kruispunt. Door de twee los te koppelen kunnen we sneller verder en dat is belangrijk.’

Esther Mieremet van D66 vroeg of de duurzaamheidsmaatregelen in de bieb nog voor de winter kunnen worden uitgevoerd. ‘Vooral met het oog op de hoge stookkosten.’ De Bruijn kon dat niet garanderen. Hij beloofde wel zijn uiterste best te doen voor een snelle realisatie.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Als je twee autodeuren nodig hebt..... 12 uur geleden 1
Het lijkt erop of de band tussen Voorschoten en Schoten in Vlaanderen weer aangehaald worden.
Schoten (B) wil stedenband met Voorschoten weer aanhalen 7 mei, 14:47 1
Afbeelding
Issoria Hospice & Thuis zoekt vrijwilligers 6 mei, 22:06
Afbeelding
Raadszaal in de olie 6 mei, 16:10 1
Sportfondsen-Voorschoten BV stelt golfbaan Het Wedde op 11 mei open.
Open dag op golfbaan Het Wedde, maak kennis met golf! 6 mei, 14:52 1