Afbeelding
Foto: VSK

Voorschoten schaft de hondenbelasting af

Politiek Politiek

Met ingang van 2024 wordt de hondenbelasting in Voorschoten afgeschaft. Dat werd donderdagavond tijdens de begrotingsvergadering door een meerderheid van de raad besloten op basis van een amendement van de PvdA en Voorschoten Lokaal. Vooral opvallend omdat Lokaal daarmee recht tegen de eigen wethouder in ging die het amendement krachtig ontraadde. Volgens het voorstel zouden de gemiste inkomsten gehaald moeten worden uit de verhoging van de OZB op niet-woningen. 

Al eerder liet wethouder Van der Elst weten hier geen voorstander van te zijn. ‘De hondenbelasting levert jaarlijks € 145.000,- op. Over vier jaar is dat nog meer. Als je dat bedrag middels een verhoging van de OZB op niet-woningen wil innen, betekent dat een verhoging van 11% voor ondernemers en gebruikers. Boven op de 4,4% indexering krijgen de ondernemers een verhoging van bijna16%, dat betekent zo’n € 200,- lastenverzwaring’, waarschuwde hij. 

Maar volgens de fractievoorzitter van Voorschoten Lokaal, Wouter Duivendijk, is de belasting ondoelmatig en oneerlijk. ‘Ondoelmatig omdat er met de opbrengst van deze belasting geen hondenbeleid wordt gevoerd. Oneerlijk want hoe zit dat dan met de 129 andere zoogdieren die als gezelschapsdieren worden gehouden.’ En hij noemde van Alpaca tot woestijnslaapmuis. Bovendien wees Duivendijk er op dat deze belasting al in 60% van de gemeenten is afgeschaft.

Katrien van Meenen, fractievoorzitter van de VVD vroeg zich af hoe Voorschoten Lokaal de verhoging van de ozb voor ondernemers kan verantwoorden? ‘Deze 11% wordt geheven over een heel laag bedrag’, weet Duivendijk. ‘In de hele regio loopt de OZB in Voorschoten voor niet-woningen sterk achter. Als we dat zouden bijtrekken met de regio, moeten ondernemers veel meer betalen.’ 

Een meerderheid van de raad was het met het voorstel eens. Alleen VVD en CDA stemden tegen.

Nieuws overzicht

Afbeelding
Ook in Voorschoten nep wijkagenten actief 19 uur geleden
Afbeelding
Zaterdag 8 juni open dag Activiteitencentrum Oud Woelwijck 17 mei, 20:06
Antoinette van Dorssen, direkteur Stichting Duivenvoorde heet de genomineerden welkom in de Marotzaal op Duivenvoorde. Foto: VSK
Bekendmaking winnaars VriendenLoterij Kasteelprijs 2024 op Kasteel Duivenvoorde 17 mei, 14:59
Het Ambachts- en Baljuwhuis
Mislukte verkoop AB-huis: een dure les 17 mei, 14:59 2
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek 17 mei, 13:55