<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

“Jong beginnen om veilig financieel ouder te worden”

Aandacht voor Financieel Misbruik van Ouderen in onze regio


Dinsdag 15 juni is het de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Een veel voorkomende vorm van ouderenmishandeling is financieel misbruik. In onze regio vraagt Rabobank aandacht voor dit taboeonderwerp. Rabobankmedewerkers delen deze dag speciale informatieboxen uit bij zorg- en welzijnsorganisaties. De boxen bevatten informatie van de overheid over veilig financieel ouder worden.


Samen zien we meer
Samen met gemeenten en maatschappelijke partijen zet Rabobank zich in voor preventie en vroeg signalering van financieel misbruik bij ouderen. Coöperatief directeur Mariëlle Blauwhoff van Rabobank in onze regio: “We vinden het belangrijk dat onze klanten financieel veilig oud kunnen worden. Het vervelende bij financieel misbruik is dat het bijna altijd gebeurt door bekenden van het slachtoffer. Daarom willen we met deze actie onze klanten aanmoedigen juist als zij nog jong zijn na te denken of zij het goed hebben geregeld voor later. Dat is echt niet moeilijk, maar je moet het wel op tijd regelen en onze medewerkers kunnen daar goed bij helpen. Samen kunnen we misbruik voorkomen.”

Afhankelijk en eenzaam
Met name alleenstaande hulpbehoevende ouderen met een beperkt sociaal netwerk zijn een potentieel slachtoffer voor financieel misbruik. De dader is veelal een familielid of een ‘trouwe hulp’ waarvan het slachtoffer voor hulp van afhankelijk is. Hoe kleiner het sociaal netwerk, hoe makkelijker de dader ruimte voelt onrechtmatig te handelen. Misbruik ontstaat niet van de ene op de andere dag. Vaak gaan daders steeds een stapje verder en voelen slachtoffers zich onder druk gezet.

Voorkomen & Stoppen 
Het belangrijkste bij financieel misbruik is de kans op het ontstaan minimaliseren. Op de website www.aanpak-ouderenmishandeling.nl staat daarover meer informatie en is ook de informatie box te bestellen. Als er een vermoeden is van financieel misbruik is het belangrijk daarover te praten. Dat kan 24 uur per dag en zeven dagen per week anoniem en vertrouwelijk met Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer 0800-2000.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten