Fons Lemmens schrijft maandelijks een column in de Voorschotense Krant over duurzaamheid. Foto: PR
Fons Lemmens schrijft maandelijks een column in de Voorschotense Krant over duurzaamheid. Foto: PR

Minder CO2-uitstoot door schoner en slimmer rijden

Algemeen

Ik heb nooit een rijbewijs gehad. Toen ik 17 was zei mijn vader: “Je kunt maar beter rijles nemen, want zonder auto kom je nergens”. Ik heb zijn advies niet opgevolgd (wat ik trouwens wel vaker deed).

Ik vond toen al, in de zestiger jaren, dat er veel te veel auto’s op de wereld waren. Lawaai van motoren, stank van uitlaatgassen: ik heb er altijd een hekel aan gehad. Ook de fileproblematiek is niet van vandaag of gisteren, die bestond een halve eeuw geleden ook al. Ik heb nooit de aandrang gehad mij met een auto bij al die andere te voegen. Ik heb me ook nooit in mijn bewegingsvrijheid belemmerd gevoeld, ook niet toen ik voor mijn werk veel moest reizen. Ik heb me altijd openbaar laten vervoeren.

En in deze tijd is er een reden bijgekomen om geen auto te rijden. Het autoverkeer draagt bij aan de hoge CO2-uitstoot, wat leidt tot klimaatverandering met alle ernstige gevolgen van dien. In de Regionale Energie Strategie (RES) die eerder dit jaar is verschenen is staat, dat 88% van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door energieverbruik. En 30% van het energieverbruik komt op rekening van de mobiliteit. Om de CO2-uitstoot terug te dringen moeten we dus vooral ons energieverbruik veranderen. Schonere en slimmere mobiliteit draagt daar aan bij.

Vanaf 2030 mogen alleen nog maar nieuwe electrische auto’s worden verkocht. Dat kan alleen maar werken als er overal voldoende oplaadpunten staan. 

Autogebruikers kunnen die veelal zelf aanschaffen, maar electrisch rijden wordt pas een realistische oplossing als op veel plaatsen binnen de gemeente laadpalen worden geplaatst. Het wordt dan voor meer mensen aantrekkelijker om over te stappen.

Mobiliteit kan ook slimmer en efficiënter. Meer gebruik maken van openbaar vervoer helpt. Dat moet dan ook gestimuleerd worden. Wat ook helpt is een deelauto gebruiken: autorijden alleen als het echt nodig is. Greenwheels en GoAbout zijn organisaties die electrische deelauto’s beschikbaar hebben en die daarmee bijdragen aan slimme mobiliteit, die beter is voor het milieu.

Zelf doe ik alles met de fiets, althans binnen de regio. Daar blijf ik ook nog fit bij.

Fons Lemmens, lid van de steunfractie van GroenLinks Voorschoten

Nieuws overzicht

Royal Funk  maakte er een avondje onvervalste jazz van.
Royal Funk betoverde publiek tijdens PJPJ concert 7 uur geleden
Afbeelding
Binnenkort in de bibliotheek Voorschoten-Wassenaar 8 uur geleden
Afbeelding
Actie groep 8 Fortgens levert € 1000,- voor ALS en de Koningsspelen 10 uur geleden
Burgemeester Stemerdink reikte vanmorgen zeven Koninklijke Onderscheidingen uit in Kasteel Duivenvoorde.
Zeven Voorschotenaren krijgen een lintje 14 uur geleden
De ambtenaren gaan een paar jaar vanuit de Van Beethovenlaan werken.
Ambtenaren naar kantoorruimte Van Beethovenlaan, niet in het centrum 14 uur geleden