<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorschotensekrant.nl
Foto:

GroenLinks stelt aanpassing van WMO regels voor

De gemeenteraad spreekt donderdag over een nieuwe WMO verordening, waarin de regels staan die bepalen of een aanvraag geaccepteerd kan worden. GroenLinks stelt nu voor om een tweetal wijzigingen daarin te schrappen. Deze wijzigingen beperken de rechten van inwoners, zelfs als er een duidelijk hulp nodig is. Dat vinden wij niet alleen onrechtvaardig, maar ook een onzorgvuldige uitwerking van eerder gemaakte afspraken.


Het voorstel is een direct gevolg van een eerder besluit om maatregelen te nemen om de stijgende kosten van de WMO in de hand te houden. Ook GroenLinks vindt dat verstandig, maar dat moet dan wel zorgvuldig gebeuren. Zo steunen wij de aanpak om meer vermogende inwoners te vragen goed na te denken of ze bepaalde kosten echt niet zelf kunnen betalen. De beschikbare pot voor de WMO is namelijk beperkt en we moeten zorgen dat die middelen eerlijk verdeeld worden onder degenen die ze het meest nodig hebben. 

Sommige voorgestelde wijzigingen in de WMO verordening gaan alleen veel verder dan eerder afgesproken is, zoals het niet langer vergoeden van bepaalde scootmobielen of het weigeren van alle WMO voorzieningen voor periodes korter dan een half jaar.

Met een amendement van GroenLinks, ingediend samen met de SP en de PvdA, gaan deze voorstellen van tafel. GroenLinks raadslid Paul ’t Lam: “Dat betekent dat ook in de toekomst allereerst gekeken blijft worden naar de noodzaak van hulp. Daardoor blijft maatwerk dus mogelijk, ook wanneer een voorziening maar tijdelijk nodig is.” Natuurlijk moeten de WMO betaalbaar blijven voor de gemeente, maar het mag niet ten koste gaan van de degenen die deze voorzieningen het hardst nodig hebben.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorschotensekrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten